Hlavní obsah

Příští stanice: Prezidentský palác, hlásí v autobusech v Bratislavě sama prezidentka

– Bratislava
Právo, ivi

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se postarala o světový unikát. V rámci Evropského týdne mobility namluvila oznámení v autobusech hromadné dopravy na zastávce Hodžovo náměstí-Prezidentský palác v Bratislavě. Ohlášení v autobusech zazní prezidentčiným hlasem ve slovenštině i v angličtině.

zastávka prezidentský palác Video: Instagram Z. Čaputové

 
Článek

„Nápad vznikl spontánně a jsme rádi, že ho Dopravní podnik Bratislava s radostí přijal,“ řekl webu pluska.sk mluvčí prezidentky Martin Strižinec.

Slovenská hlava státu chtěla tímto nejen podpořit Evropský týden mobility, ale také zdůraznit, že cestování městskou hromadnou dopravou považuje za nejekologičtější.

Podle mluvčího bratislavského dopravního podniku Mateje Michlíka by pro hlášení dalších zastávek mohli propůjčit své hlasy rovněž někteří populární slovenští herci.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Uhlíkově neutrální úřad

Prezidentka Čaputová chce do roku 2030 dosáhnout toho, aby se prezidentská kancelář stala první uhlíkově neutrální institucí na Slovensku.

Na delší lety by chtěla využívat komerční lety, vozový park prezidentské kanceláře by měl mít pouze elektrické a hybridní automobily a měla by se také zvyšovat energetická efektivita budov, které prezidentská kancelář spravuje.

Čaputová v minulosti jela na návštěvu Vídně vlakem a po Bratislavě cestovala tramvají.

Reklama

Výběr článků

Načítám