Hlavní obsah

Přijímáme jen italské lodě, zní z Říma. Pobřežní stráž vyložila na Sicílii 932 migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Katánie

Do sicilského přístavu Katánie připlula ve středu loď italské pobřežní stráže s 932 migranty na palubě. Všichni běženci byli v přístavu vyloženi, napsala agentura AP. Migranti byli zachráněni během víkendových záchranných operací ze Středozemního moře, napsala italská média.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Sicílii připlula loď s více než 900 migrantyVideo: Reuters

 
Článek

Řím podle agentury AP přijímá italské lodě, ale uzavírá přístavy lodím humanitárních organizací plujících pod vlajkou některé z evropských zemí. Nebrání však příjezdu italských plavidel, která se podílejí na pátracích a záchranných akcích ve Středomoří. Itálie tedy stále přijímá žadatele o azyl, ale chce, aby tak činily i ostatní evropské země, napsala agentura AP.

Loď Diciotti, která ve středu připlula do Katánie, patří italské pobřežní stráži a byla na akci, do níž ji vyslaly italské úřady, připomíná agentura AP. Běženci byli z moře zachráněni během sedmi pátracích akcí u libyjského pobřeží. Kromě zachráněných přepravila pobřežní stráž do přístavu i dva utonulé.

Foto: Orietta Scardino, ČTK/AP

Na lodi bylo velké množství rodin s malými dětmi.

Většina migrantů pochází z Eritreje. Na palubě je mnoho rodin s malými dětmi, uvádějí italská média.

Foto: Orietta Scardino, ČTK/AP

Loď, která připlula do sicilského přístavu Katánia přivezla na palubě přes 900 běženců.

V některých sicilských přístavech se od víkendu konají demonstrace pod názvem Otevřené přístavy. Je to reakce na situaci kolem lodě Aquarius francouzské neziskové organizace SOS Méditerranée s 625 migranty na palubě, kterou v neděli odmítly přijmout Itálie a Malta. Migranty se nakonec rozhodlo přijmout Španělsko v přístavu Valencie.

Foto: Antonio Parrinello, Reuters

Do sicilského přístavu Katánia dorazila ve středu loď s více než 900 běženci.

Případ lodi Aquarius vyvolal roztržku mezi Itálií a dalšími zeměmi EU. Nejostřeji se k rozhodnutí italských úřadů vyslovil francouzský prezident Emmanuel Macron, který označil jednání italské vlády za nezodpovědnost a cynismus.

Foto: Orietta Scardino, ČTK/AP

Většina běženců pochází z Eritreje.

Itálie odpověděla stejně ostře. Italský premiér Giuseppe Conte vzkázal, že Macron ve skutečnosti neví, o co jde. „Itálie nemůže přijmout pokrytecké poučování od zemí, které vždy dávaly přednost tomu otáčet se zády, když přijde na imigraci,“ uvedl Conte. Na středu si pak italská vláda předvolala francouzského velvyslance Christiana Masseta.

Reklama

Výběr článků

Načítám