Hlavní obsah

Přípravy na pohřeb Prigožina? Na petrohradském hřbitově se objevily bezpečnostní rámy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostatky kontroverzního šéfa Wagnerovy žoldnéřské armády Jevgenije Prigožina, který minulý týden zahynul za nejasných okolností při letecké nehodě, mohou spočinout na Serafimovském hřbitově v Petrohradě. Uvádí to server Fontanka.

Foto: Stringer, Reuters

Tryzna za Jevgenije Prigožina v Petrohradě poblíž centrály Wagnerovy žoldnéřské armády

Článek

Fontanka uvádí, že podle jejích informací má být pohřbeno pět z deseti obětí pádu letounu. V úterý se chystají pohřby ještě na dalších třech petrohradských hřbitovech, nejsou však na nich vidět takové přípravy jako na tom Serafimovském, kde před hlavní branou začala podle serveru v pondělí instalace bezpečnostních rámů na detekci kovů.

Zda právě tam bude Prigožin pohřben, lze však zatím jen spekulovat. Datum a místo pohřbu šéfa wagnerovců zatím zůstávají utajeny.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pondělí novinářům řekl, že o pohřbu zatím nejsou žádné informace a že rozhodnutí závisí především na Prigožinově rodině. Na dotaz, zda se posledního rozloučení zúčastní prezident Vladimir Putin, Peskov odvětil: „Zatím nevíme kdy nebo jak (se bude pohřeb konat). Proto na tuto otázku nyní nelze odpovědět.“

Kreml s veřejným pohřbem Prigožina váhá. Rozloučení pro rodinu jen se žetony

Evropa

Prigožinovo soukromé letadlo se zřítilo minulý týden ve středu v Tverské oblasti, ruské úřady v neděli potvrdily úmrtí šéfa wagnerovců na základě genetické analýzy.

Po pádu letadla se objevily spekulace, zda byl Prigožin skutečně na palubě. Šéf wagnerovců byl totiž znám tím, že přijímal různá bezpečnostní opatření ve snaze předejít pokusu o atentát.

Příčina letecké havárie zůstává neznámá. Kvůli Prigožinovým sporům s Moskvou se spekuluje o tom, že letoun byl sestřelen nebo že na jeho palubě explodovala bomba.

Mluvčí ruského prezidenta v pátek jako „absolutní lež“ odmítl podezření Západu, že Prigožin byl zabit na příkaz z Kremlu.

Kreml s veřejným pohřbem Prigožina váhá. Rozloučení pro rodinu jen se žetony

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám