Hlavní obsah

Kreml s veřejným pohřbem Prigožina váhá. Rozloučení pro rodinu jen se žetony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veřejné poslední rozloučení se zakladatelem ruské žoldácké Wagnerovy skupiny Jevgenijem Prigožinem, který patrně zahynul při útoku na jeho středeční let, se možná vůbec nebude konat. Proti jsou všechny ruské orgány moci i tajná služba FSB, uvádí ruský telegramový kanál VČK-OGPU.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z improvizovaných pouličních pomníků zemřelého šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina

Článek

„Soukromý pohřeb v kruhu rodiny by se měl uskutečnit v Petrohradu v úterý, 29. srpna. Smuteční ceremonie v úzkém kruhu bude zpřístupněna pouze hostům, kteří se budou moci prokázat speciálním žetonem. Zda bude rozloučení i veřejné, záleží pouze na rozhodnutí úřadů,“ uvedl telegramový účet s odvoláním na informovaný zdroj.

V úterý mají být pohřbeni i někteří další wagnerovci, kteří zahynuli s Prigožinem ve stejném letadle, například Valerij Čkalov. „Zatím vše svědčí o tom, že veřejné rozloučení s vedením Wagnerovy skupiny nebude a úřady oznámí, že je to přání rodin,“ napsal VČK-OGPU.

Podle vyjádření kremelského mluvčího Dmitrije Peskova pro média oficiální rozhodnutí ohledně pohřbu Prigožina zatím nepadlo.

„Jen co rozhodnutí padne, zveřejníme místo a čas. Taková rozhodnutí se činí společně s příbuznými,“ prohlásil Peskov podle ruského zpravodajského webu ura.ru. Není podle něj jasné, zda se pohřbu osobně zúčastní prezident Vladimir Putin.

Ruští komentátoři se shodují, že se Kreml bude snažit pohřeb mediálně co nejvíce potlačit a udělat z něj soukromou rodinnou záležitost.

Ideální místo pro hrob? Bachmut, soudí ruský poslanec

Například ruský poslanec Vitalij Milonov navrhl, aby byl Prigožin pohřben tam, kde byl připraven zemřít, a sice v okupovaném Bachmutu. „Myslím, že nejlepší místo pro uložení ostatků je možná v Bachmutu. To je poslední slavná kóta bojovníků ČVK Wagner,“ napsal Milonov na svém telegramovém účtu.

Ruský vyšetřovací výbor potvrdil smrt šéfa nejznámější ruské žoldnéřské skupiny o víkendu na základě testů DNA. Poté si jeho tělo převzali wagnerovci. Na několika místech Ruska už vznikají Prigožinovy improvizované pomníky.

V pekle budeme ti nejlepší. Starším videem s Prigožinem si jeho stoupenci dodávají kuráž

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám