Hlavní obsah

Prigožin ponížil ruskou armádu. Zveřejnil video s výslechem jejího důstojníka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf ruské žoldnéřské skupiny Wagner Jevgenij Prigožin dále vyostřil již tak vyhrocené vztahy své organizace s ministerstvem obrany a ruskou armádou. Na sociálních sítích zveřejnil video, na němž jeho muži vyslýchají ruského důstojníka jako válečného zajatce.

Foto: Twitter/@wartranslated

Zajatý podplukovník Roman Venevitin

Článek

Záznam zachycuje podplukovníka Romana Venevitina, velitele 72. brigády ruské armády. Ze záběru je patrné, že důstojník má přeražený nos a že jeho tvář je oteklá. Za kamerou stojí žoldnéři a vyslýchají krajana, který pod tlakem přiznává, že střílel na auto patřící wagnerovcům, protože byl opilý.

Když je Venevitin tázán na důvody svého jednání, odpovídá, že konal „z osobního nepřátelství“. Důstojník také přiznává, že nařídil svým mužům, aby odzbrojili skupinu žoldnéřů z jednotky rychlé reakce. Na další otázku, zda si myslí, že ve válce je místo pro osobní nepřátelství, odpovídá Venevitin tlumeným hlasem, že nikoli.

Podle německého deníku Bild je zveřejnění videa ponížením ruských ozbrojených sil, s jejichž velením je Prigožin už měsíce v ostrém verbálním konfliktu. Že žoldnéři zajmou ruského vojáka, vyslýchají jej a ještě zveřejní nahrávku, jde daleko za rámec dosavadních výpadů na adresu velení armády, dodává list.

Prigožin video zveřejnil i jako „třešničku na dortu, aby nemohly být žádné pochybnosti“, v reakci na dotaz ruského serveru Live24. Ten jej žádal o bližší vyjádření k informaci, že vojáci ruské armády se v minulých dnech pokusili zaminovat ústupovou cestu wagnerovců od Bachmutu, a zda se nemohlo jednat o omyl. O zaminování trasy předtím informoval sám Prigožin.

Prigožin zuří: Ruští vojáci nastražili miny na ustupující wagnerovce

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám