Hlavní obsah

Příbuzní běžce rozsápaného medvědem žalují italský stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozůstalí po běžci Andreovi Papim (†26), kterého napadl medvěd poblíž jeho vesnice Caldes v tridentských horách, oznámili svůj úmysl zažalovat italský stát i provincii Tridentsko-Horní Adiže. S právníky se podle agentury ANSA hodlají zaměřit především na fakt, že o projektu návratu medvědů do oblasti neměli kdysi místní obyvatelé možnost rozhodnout v referendu.

Foto: Profimedia.cz

Medvěd hnědý (Ursus arctos) je jediný zástupce své čeledi, který se vyskytoval a vzácně i vyskytuje na území České republiky.

Článek

Guvernér provincie Maurizio Fugatti už vyhlásil hon na problematické medvědy označované jako JJ4, Mj5 a M62. Jako zvíře, které zabilo Papiho, úřady ve středu po analýze vzorků označily prvního z nich. O trojici zvířat se už dříve hovořilo v souvislosti s různými střety s lidmi – ani jeden z nich ale až do minulého týdne neskončil smrtí.

Vyhlášený hon na medvědy kritizují ochránci přírody s tím, že tragédie z minulého týdne je prvním smrtelným útokem medvěda na člověka za posledních 150 let.

Italská vláda mezitím zvažuje přesun medvědů z tridentských hor do jiných regionů. Setkání lidí a medvědů v horském regionu na severovýchodě země jsou stále častější. Tamní populace se za posledních dvacet let rozrostla z původně tří vysazených zvířat až na zhruba 120.

Medvěd v Itálii rozsápal běžce

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám