Hlavní obsah

Příběh kmotra: dopadení, nebo dohoda?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatčení sicilského bosse Mattea Messiny Denara (60) v půlce ledna bylo zinscenované. Myslí si to dva exmafiáni spolupracující s policií, bratr zavražděného prokurátora i specialistka na italský organizovaný zločin.

Foto: Reuters

Sicilský boss Matteo Messina Denaro

Článek

Denara, šéfa sicilské Cosa Nostry a nejhledanějšího zločince v zemi, zatkla italská policie v jedné soukromé klinice v Palermu, kde se léčil s rakovinou.

Před spravedlností se kmotr odsouzený v nepřítomnosti na doživotí například za podíl na atentátu na soudce Giovanniho Falconeho a Paola Borsellina v roce 1992 skrýval třicet let. Denara po smrti Bernarda Provenzana v roce 2016 a Salvatora Riiny v roce 2017 považovali za hlavu sicilské mafie.

Myslím si, že šlo o předem naprogramované zatčení
exmafián Gaspare Mutolo

Gaspare Mutolo (82), bývalý Riinův řidič a letitý policejní informátor, pro italskou agenturu Adnkronos oficiální verzi události zpochybnil s tím, že vše mohlo být zinscenované. „Když zatýkají nějakého bosse, děje se tak ve zcela jiné atmosféře. Hemží se to zbraněmi, všude je zmatek. Tady se ale vše odbylo v klidu a to vyvolává pochyby,“ podotkl.

„Myslím si, že šlo o předem naprogramované zatčení,“ dodal s tím, že zásah byl podle něj výsledkem předešlé dohody mezi státem a Cosa Nostrou.

Italská policie zadržela nejhledanějšího šéfa mafie

Evropa

Něco za něco

„(Při prohlídce v bossově domě) nenašli žádný důležitý dokument… jako například Borsellinův diář. Denaro se všeho zbavil kvůli dohodě, že se vzdá policii,“ uzavřel Mutolo.

Už před Vánoci spekuloval o možné dohodě mezi státem a mafií Salvatore Baiardo, další policejní informátor. „Že by se chystal nějaký dárek? Řekněme například, že Denaro je velmi nemocný a dohodne se, že se sám vzdá (policii) během senzačního zatčení,“ uvedl.

Salvatore Borsellino (80), bratr zavražděného žalobce, výměnný obchod „něco za něco“ upřesnil: „Obávám se, že protislužba státu bude spočívat ve zrušení doživotí pro vězněné kmotry,“ řekl podle týdeníku Focus. Konkrétně pro bratry Filippa (61) a Giuseppa (59) Gravianovy, odsouzené v roce 1994 za podíl na atentátech z let 1992 (na Falconeho a Borsaalina) až 1993 (série atentátů v Římě, Miláně a Florencii).

Je to lež, tvrdí italská premiérka

Petra Reskiová (65), německá publicistka proslulá svými protimafiánskými publikacemi, upozorňuje, že u Denara se soustředila veškerá podstatná tajemství Cosa Nostry, mimo jiné Riinův archiv. Když ho policie v roce 1993 zatkla, neprohledala jeho rezidenci, takže zbylo dost času nejen na odstranění všech dokumentů, ale dokonce i na vymalování.

Podobné spekulace však premiérka Giorgia Meloniová (46) vyloučila: „Proč bychom měli jednat (s mafií)? Chce někdo říct, že nemáme soudce a bezpečnostní síly schopné ji porazit? To ode mě nikdy neuslyšíte. Není nutné se dohodnout s mafií, abychom nad ní zvítě­zili.“

Po třiceti letech se mafiánský boss vrací do rodné Itálie. V poutech

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám