Hlavní obsah

Po třiceti letech se mafiánský boss vrací do rodné Itálie. V poutech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasília/Řím

Ve středu ráno přistálo na římském letišti letadlo s jedním z nejvýznamnějších šéfů kalábrijské mafie 'Ndranghety Roccem Morabitem. Na útěku před italskou justicí byl obávaný mafián skoro třicet let, než ho loni dopadla policie v Brazílii.

Foto: Profimedia.cz

Do rodné země se vrací Rocco Morabito v poutech

Článek

Šestapadesátiletý Morabito byl už v roce 1994 v Itálii odsouzen za obchodování s drogami a členství v mafiánské organizaci ke třiceti letům vězení. Od roku 1995 po něm pátraly italské úřady, posléze se stal druhým nejhledanějším italským zločincem, po šéfovi sicilské mafie Cosa Nostra Messinovi Denarovi.

Podle vyšetřovatelů byl od 90. let Morabito jedním z hlavních organizátorů nelegálního obchodu s kokainem mezi Latinskou Amerikou a Itálií. Aktivní byl hlavně v Miláně a v dalších oblastech severní Itálie, proto dostal přezdívku Milánský kokainový král.

Ruskojazyčné drogové mafie se chtějí vetřít do Česka přes uprchlíky

Domácí

Z Evropy utekl do Uruguaye, odkud dál řídil obchod s drogami, než ho v roce 2017 policie zatkla v hotelu v Montevideu. V roce 2019, kdy čekal na vydání do Itálie, se mu ale podařilo z vězení uprchnout a opět zmizel. Znovu zatčen byl až loni v květnu v Brazílii.

'Ndrangheta je italská zločinecká organizace, jejímž hlavním působištěm je region Kalábrie. V průběhu posledních dvou desetiletí se stala nejmocnější italskou mafií a odhaduje se, že její aktivity tvoří tři procenta italského HDP. Postupně se však její aktivity rozšířily do celého světa. Primárním zdrojem zisků je právě pašování kokainu.

Už v roce 2014 odsoudil 'Ndranghetu velice ostře papež František, podle nějž se mafiáni svým jednáním exkomunikují z církve. V současné době se organizace vzpamatovává z rozsáhlého zátahu, který probíhal po celé Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám