Hlavní obsah

Vídní otřásla střelba na šesti místech. Zemřeli tři lidé

– Vídeň • Aktualizováno
Novinky, mso

Ve Vídni došlo v pondělí ke střelbě na šesti různých místech, mimo jiné u synagogy poblíž náměstí Schwedenplatz. Zemřeli tři civilisté, některé zdroje mluví o čtyřech. Při útoku byl vážně zraněn jeden policista, jeden z útočník byl zabit. Hlásil se k Islámskému státu. Obětí však může být více, situace ve městě byla celou noc nepřehledná. Další útočníci mohou být na útěku. Ministerstvo vnitra incident označilo za terorismus.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útok ve VídniVideo: Reuters

 
Článek

Mluvčí ministerstva vnitra uvedl, že zemřel jeden civilista a jeden z útočníků poté, co jej policie zastřelila. Podle agentury APA bylo se zraněními hospitalizováno 15 lidí.

Server bulvárního deníku Kronen Zeitung uvedl, že se jeden útočník, který strážníka postřelil, údajně odpálil výbušným pásem, další byl zadržen. Mrtev má být i policista. Podle serveru Kurier.at „existují zprávy o sedmi mrtvých a čtyřech těžce raněných“. To se však zatím nepotvrdilo.

Záznam: Útok ve Vídni.Video: AP

Není přesně jasné, jaké jsou následky útoku a co bylo jeho původním cílem. Vídeňská policie navíc uvedla, že se střílelo na šesti různých místech.

Starosta Vídně Michael Ludwig podle Kurieru dorazil k policejnímu krizovému týmu a uvedl, že útok zřejmě začal na Seitenstettengasse (u synagogy) a že útočník střílel na lidi v barech a hospodách.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Policisté zatarasili ulici u Schwedenplatzu ve Vídni po útoku na synagogu.

Prezident izraelské komunity v Rakousku Oskar Deutsch pro Kurier vyloučil, že by se obětí činu stali lidé ze židovské komunity. Synagoga byla podle jeho slov prázdná.

Střelná zranění policisty jsou podle dostupných informací vážná a strážník momentálně bojuje o život. Policie mezitím uzavřela celý areál i přilehlou ulici Rotensturmstrasse a zahájila rozsáhlé pátrání po spolupachatelích, kteří se měli dát na útěk.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útok ve Vídni.Video: Reuters

„Viděl jsem osobu, která pobíhala po ulici a zběsile střílela z automatické zbraně. Pak se dala na útěk před policií,“ popsal ve speciální relaci pro ORF jeden z očitých svědků. Podle dalších svědků zaznělo nejméně 50 výstřelů.

Bezpečnostní pracovníci izraelské náboženské komunity v Rakousku dali pokyn všem židovským občanům, aby nevycházeli ze svých domovů.

Foto: Profimedia.cz

Policisté ve Vídni prohledávají dva muže po útoku u synagogy.

V souvislosti s útokem přijala preventivní opatření i česká policie. Provádí namátkové kontroly vozidel a cestujících na hraničních přechodech. Zvýšila také dohled u nejvýznamnějších židovských objektů v ČR. Tato opatření mají preventivní charakter.

Česká policie po útoku ve Vídni zavedla kontroly na hranicích

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám