Hlavní obsah

Při studentských protestech v Británii útočily i dívky

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

I druhá velká demonstrace britských studentů proti zvýšení školného skončila násilím. Poničen byl policejní anton i telefonní budky a autobusové zastávky, fasády posprejovány. V centru Londýna na ulici Whitehall, kde stojí ministerstva, hořely ohně. Podle listu Daily Mail útoky mnohdy vedly příslušnice slabšího pohlaví, které se významně podílely na poničení policejního antonu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Studentské protesty v Británii, útočily i dívky Video: Reuters

 
Článek

Dívky anton nejen posprejovaly, ale také pomáhaly rozbíjet a vykopávat okna a a pak vybrat z jeho nitra policejní helmy, štíty i uniformy.

SkyNews uvádí, že bylo zraněno 17 lidí, z toho dva policisté – jeden má zlomenou paži a druhý zraněnou nohu. Zadrženo bylo 32 demonstrantů, kteří byli v noci propuštěni.

Protestů se účastnilo 25 000 lidí.

Policie, která vyslala do londýnských ulic 1500 lidí, tedy sedmkrát více než před čtrnácti dny, se tentokrát snažila uplatnit jinou taktiku, snažila se demonstranty zadržet ve vymezené oblasti. Protože v ní ale zůstávali do noci, měli šanci demolovat majetek a rozbíjet okna.

Foto: Toby Melville, Reuters

Demonstrantka taguje policejní anton

„Autobusy byly vandalsky zničeny, přístřešky poničeny a mnoho cestujících v autobusech i lidí na ulicích čelilo zpoždění a potýkalo se s přerušením na jejich linkách,“ řekl Peter Hendy mající na londýnské radnici na starosti dopravu. Podle něj jsou škody velmi vysoké.

Foto: Paul Hackett, Reuters

Demonstrantka přesvědčuje ostatní, aby neničili policejní auto.

Policie taktiku hájí, podle ní jde až o poslední možnost. „Tato taktika má svou cenu, policisté byli napadeni a my jsme potřebovali zajistit, aby se násilí nešířilo po londýnských ulicích.“ Takto byly poničeny především budovy v ulici Whitehall, kde sídlí ministerstva.

Místo, kde demonstranti zůstali, mělo takřka symbolický význam. Právě současná vláda přišla s ideou zvýšit strop pro školné na trojnásobek. Poničené fasády ukazují vládním úředníkům, že někdy se nedělá politika jen na ministerstvech a v parlamentu, ale že se vyplatí naslouchat ulici, protože někdy nadejdou chvíle, kdy ulice rozhoduje.

V Bristolu se protestu účastnilo na 2000 lidí stejně jako v Sheffieldu a v Liverpoolu, v Leedsu tisícovka, v Manchesteru pak několik tisíc, v Birminghamu nadále demonstranti okupují část univerzity. I v Plymouthu a Bristolu byly okupovány části vysoké školy. V Brightonu vyšly do ulic tři tisíce lidí, házely vejce a odpalovaly rachejtle.

Foto: Andrew Winning , Reuters

Demonstranti stříkají nápisy na policejní anton

Foto: Luke McGregor, Reuters

Demonstrantky před zdemolovaným antonem

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám