Hlavní obsah

Při letecké show v Maďarsku se letadlo zřítilo na parkoviště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dva lidé zemřeli při pádu letadla během letecké show poblíž maďarského města Székesfhérvár. Oběťmi jsou otec a jeho syn, kteří letěli ve stroji Trojan T-28. Tři lidé se zranili na zemi, protože trosky stroje dopadly na jedno ze zaparkovaných aut.

Foto: Police.hu

Trosky havarovaného letadla

Článek

Podle portálu Feol.hu pilot letadlo otáčel a neměl na to dostatečnou rychlost. Letěl nízko nad zemí. Stroj se zřítil poblíž místa, kde parkovala auta, a explodoval. Jedno dítě a dva dospělí na zemi byli popáleni. Další dítě je zraněno lehce. Všichni seděli v autě, na nějž trosky dopadly.

V letadle zemřel 67letý muž a jeho 37letý syn. Byli majiteli zříceného historického stroje.

Havarovaný stroj North American Aviation T–28 Trojan byl jediným svého druhu v Maďarsku. Majitel Vilmos Rózsavölgyi před časem potvrdil, že byl vyrobený v roce 1951, do roku 1956 sloužil v americké armádě, pak ho prodali Francouzům. Podle webu index.hu ho v 70. letech získal do své soukromé sbírky nejmenovaný Američan, aby ho pak prodal dál do Švýcarska, kde ho koupil maďarský nadšenec historických strojů. V neděli se mu stal osudným.

Letadlo Trojan T-28 je americký cvičný letoun používaný v 50. letech americkým námořnictvem. Byl využíván například ve válce ve Vietnamu.

Na místě pádu stroje zasahovalo množství záchranářů, do nemocnice přepravil zraněné vrtulník. Ty na místě přistály tři.

Show byla po incidentu ukončena.

Foto: Profimedia.cz

Stroj Trojan T-28

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám