Hlavní obsah

Přetiskněte mapy: vrcholky Tater se liší až o sto metrů, než se uvádělo

Právo, ivi

Podle leteckého skenování pomocí nejmodernější laserové techniky je Lomnický štít nižší o metr (nový údaj je 2633 metrů nad mořem) a Malá Litvorová věž ve Vysokých Tatrách je až o 127 metrů nižší, než byl dosavadní údaj. Naopak, Lomnický hrb je vyšší o 103 metrů a Solisko o 11 metrů vyšší, než byl dosavadní údaj.

Foto: Profimedia.cz

Odborníci přeměřili vrcholky Vysokých Tater. A zjistily až stometrové rozdíly.

Článek

Gerlachovský štít má podle starého i nového měření stejně 2655 metrů. Podle slovenské agentury SITA letecké skenování vykonal ústav geodezie, kartografie a katastru Slovenské republiky, který postupně mapuje celé území země.

„Skenování pomocí letecké techniky je velmi přesná metoda mapování krajiny z hlediska detailů a díky němu vzniká datový soubor pro celou Slovenskou republiku, kde na metr čtvereční připadá deset až čtyřicet měření,“ uvedla agentura.

Slováci necestovali do zahraničí, Tatry praskají ve švech

Cestování

Na základě nových měření začala vydavatelství měnit údaje v připravovaných nových vydáních turistických map.

„Nová metoda zaznamenává výškové hodnoty se sedmi až dvoucentimetrovou přesností,” informoval majitel vydavatelství turistických map Ivan Uhrin s tím, že metrových a dvoumetrových rozdílů bylo mnoho. Pode Uhrina rozdíly v měření způsobila například členitost terénu, co ztěžovalo klasické měření geodetickými metodami.

Reklama

Výběr článků

Načítám