Hlavní obsah

Danko označil Pellegriniho za zrádce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve slovenských prezidentských volbách kandidují paradoxně proti sobě dva předsedové vládních stran. Předseda vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko v pondělí připomněl Petru Pellegrinimu, že v roce 2020 zradil Roberta Fica a založil vlastní politickou stranu Hlas. „Mám strach, že nás opět zradí. Kdo zradí jednou, zradí i podruhé,“ dodal Danko.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda SNS Andrej Danko. V pozadí předseda strany Hlas Peter Pellegrini

Článek

Podle předsedy SNS se Pellegrini chová tak, jako kdyby chtěl z koalice prchnout do prezidentského paláce. „Pokud by to bylo jinak, tak by jednal se SNS a byl by koaliční kandidát na prezidenta. Pellegrini má jen jeden cíl: stát se prezidentem a vykašlat se na nás,“ řekl Danko.

Předseda Hlasu reagoval prohlášením, že Slovensko potřebuje prezidenta všech lidí, nikoliv čistě koalice nebo opozice. „Hlava státu nemá být protiváhou ani služkou konkrétní vlády,“ zdůraznil Pellegrini. Předseda Hlasu chce v případě svého úspěchu v prezidentských volbách učinit vše pro to, aby vládní koalice byla nadále stabilní. „Pokud má někdo pocit, že vláda stabilitu nepotřebuje, je to jeho rozhodnutí, za které přebírá plnou politickou zodpovědnost,“ uvedl Pellegrini ve svém stanovisku.

Politická chyba

Danko označil za politickou chybu, že Fico nekandiduje v nadcházejících prezidentských volbách. „Pro Slovensko by bylo nejlepší, pokud by byl Fico prezidentem,“ trvá na svém předseda SNS.

Fico už jednou na post hlavy státu kandidoval, ale v roce 2014 ho porazil do té doby poměrně neznámý podnikatel z Popradu Andrej Kiska. Předseda Směru možnost letošní prezidentské kandidatury odmítá.

První kolo prezidentských voleb se uskuteční 23. března a druhé kolo 6. dubna. Současná hlava státu Zuzana Čaputová se nebude ucházet o druhé funkční období. Její mandát končí 15. června 2024.

Podle průzkumů veřejného mínění mají největší šanci dostat se do druhého kola Pellegrini a exministr zahraničí Ivan Korčok. Aktuální průzkumy naznačují, že Pellegrini by ve druhém kole Korčoka porazil a stal by se hlavou státu.

Nadýchal jsem nulu, hájí se Danko. Ale 15 hodin po nehodě, řekla policie

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám