Hlavní obsah

Předměstí Paříže v plamenech. Zastřelení mladíka policistou rozpoutalo násilí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve střety s policií a zapalování odpadkových košů, aut i budov přerostla v úterý večer nespokojenost části obyvatel francouzského Nanterre se zásahem policie, při němž byl zastřelen 17letý mladík. Informuje o tom server listu Le Figaro, podle něhož policie zatkla nejméně 15 lidí.

Nepokoje v PařížiVideo: AP

 
Článek

Mladík přišel o život v úterý ráno krátce poté, co ho policie zastavila při řízení vozu. Když odmítl uposlechnout její výzvu a znovu se rozjel, jeden z policistů po něm z bezprostřední blízkosti vystřelil. Mladý muž zranění podlehl, policista je kvůli zásahu a podezření ze zabití ve vazbě.

Podle informací britské stanice BBC francouzská policie v návaznosti na úterní incident rozjela dvě souběžná vyšetřování. Jedna větev se zabývá mírou provinění 38letého strážce zákona, který mladíka zastřelil, ta druhá pátrá po tom, proč mladík odmítal zastavit a zda sám zasahujícího policistu neohrožoval, nebo nechtěl zabít.

Foto: Profimedia.cz

Rozzuření Francouzi zapalovali auta

V zastaveném autě seděli další dva mladíci. Jednoho policisté zadrželi, dalšímu se z místa podařilo uprchnout a policisté po něm pátrají.

Zastřeleného 17letého chlapce úřady identifikovaly jako Naëla M. Britský deník The Daily Mail uvádí, že se jednalo o Francouze alžírského původu.

Autenticitu videa kolujícího po sociálních sítích ověřila agentura AFP. Zachycuje, jak dvojice policistů auto zastavila a jeden z nich přes okénko zblízka namířil zbraň do obličeje řidiče. Když se pokusil ujet, policista na něj z bezprostřední blízkosti vystřelil. Na záznamu je slyšet, jak kdosi křičí „střelím tě do hlavy“. Není ale jasné, kdo komu vyhrožoval.

Noční nepokoje

Večer se v Nanterre, jež leží na západním předměstí Paříže, shromáždili protestující, kteří se opakovaně dostali i do střetů s policií, na niž útočili třeba pyrotechnikou. Ve městě, v němž zastřelený mladík bydlel, vzplála škola a volnočasové centrum.

Policie na útoky odpověděla slzným plynem a gumovými projektily. Na místě kvůli řadě požárů museli zasahovat také hasiči, kterým ale někteří z místních bránili v práci.

Demonstrace, jež mohlo povzbudit i zveřejněné video ze zásahu policie, se podle francouzských médií rozšířily také do dalších měst, včetně Mantes-la-Jolie západně od Paříže. V této obci protestující zapálili radnici.

Po celé Francii je po střetech po smrti mladého řidiče 24 raněných policistů a 31 zadržených, uvedl ministr vnitra. Na večer povolal 2000 policistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám