Hlavní obsah

Předčasné volby by chtělo 63 procent Slováků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Přes čtyřicet procent Slováků určitě souhlasí a 22,4 procenta spíš souhlasí s konáním předčasných parlamentních voleb v zemi. Vyplývá to z listopadového průzkumu agentury AKO pro tiskovou agenturu SITA.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Poslední parlamentní volby se na Slovensku konaly koncem února 2020 a zvítězilo v nich hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igora Matoviče.

Článek

Respondenti odpovídali na otázku: „V současnosti jsou poslanci parlamentu voleni na 4 roky. Souhlasíte nebo nesouhlasíte s tím, aby občané měli možnost referendem zkrátit volební období parlamentu a tím zajistit konání předčasných voleb bez hlasování poslanců v parlamentu?“

S předčasnými volbami nesouhlasí 34,2 procenta Slováků. Z toho 19,2 určitě nesouhlasí a 15 procent spíš nesouhlasí. K otázce se nedokázalo vyjádřit 2,7 procenta respondentů.

Fico vyzval Pellegriniho ke spojení, očekává předčasné volby

Zahraniční

Pro předčasné volby jsou především starší obyvatelé Trenčínského a Banskobystrického kraje s nižším vzděláním a voliči opozičních stran Republika, Směr a Hlas.

Z vládních stran podporují konání předčasných voleb v nadpoloviční míře také voliči hnutí Jsme rodina předsedy parlamentu Borise Kollára.

Parlamentní volby se na Slovensku konaly koncem února 2020 a zvítězilo v nich hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igora Matoviče (25 %). Druhý byl Směr (18 %) a třetí Kollárovo hnutí (8 %). Vládní koalici vytvořilo OLaNO, Jsme rodina, Svoboda a solidarita a Za lidi.

Slovenské volby by vyhrál Pellegriniho Hlas

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám