Hlavní obsah

Před volbami přituhuje i v Polsku, napaden byl opoziční politik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polský opoziční poslanec Borys Budka, který patří k hlavním tvářím Občanské koalice, úhlavního soupeře vládního tábora v nadcházejících volbách, byl dnes napaden v nákupním středisku v Katovicích. Policie mezitím devětačtyřicetiletého útočníka, který poslanci nadával, strčil do něj a zničil mu telefon, zadržela. Budka v reakci na incident vyzval předsedu vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS), ať přestane šířit nenávist, uvedla polská média.

Foto: Profimedia.cz

Borys Budka

Článek

„Bylo to něco nevídaného. Ten člověk mne napadl také fyzicky,“ řekl Budka podle televize TVN 24. Útočník podle agentury PAP nejprve poslance napadl slovy „ty Němče“, „ty zrůdo“, „ty Tuskova svině“ a třikrát vyrazil poslanci z rukou jeho mobilní telefon, kterým si jej pokoušel nahrát. Přístroj nakonec spadl o patro níže a rozbil se.

Poslanec vzápětí po útoku, který se odehrál asi hodinu před polednem, vyrozuměl policii, uvedlo vedení nákupního střediska. Dodalo, že zajistilo materiál týkající se incidentu a spolupracuje s policií na vyšetření okolností.

Strážci zákona podle mluvčí katovické policie Agnieszky Žyłkové zadrželi podezřelého ještě v nákupním středisku a vyslýchají jej. Podezřelý byl střízlivý a poslanec jej neznal.

Kaczyńského PiS v průzkumech vede před Tuskovou partají

Evropa

„Byl to útok spáchaný z politických důvodů. Nechtěl mi něco ukrást, ale napadl mne z politických důvodů,“ řekl Budka a popsal útočníka jako „člověka mluvícího Kaczyńského jazykem“ a opakujícího poselství, která svým divákům vštěpuje provládní televize TVP.

„Nadával mi do Němců, do nacistů, do (opozičního vůdce Donalda) Tuska. Nenávist mu do srdce vložil Kaczyński, který je zodpovědný za to, že v Polsku může dojít k tragédii,“ řekl.

Nešiřte násilí, vyzval politik šéfa PiS

Vyzval šéfa vládní strany, „aby okamžitě zpřetrhal spirálu nenávisti“ a „aby vydal pokyn vládní televizi okamžitě přestat stupňovat hysterii“. Namísto toho by měl sebrat odvahu a přistoupit na předvolební debatu s Tuskem.

Kaczyński je podle Budky „posedlý“ Tuskem a útočí na všechny okolo – „a bohužel lidé, kteří jej (Kaczyńského) následují, ho berou doslova“. A tak, pokud Kaczyński nepřestane s útoky, hrozí tragédie. „Přejete si, aby se opakovala tragédie z Gdaňska?“ ptal se v narážce na zavraždění gdaňského starosty Pawla Adamowicze.

Třiapadesátiletého Adamowicze 13. ledna 2019 přímo na pódiu před televizními kamerami během charitativního koncertu napadl a pobodal tehdy sedmadvacetiletý útočník, jehož zadrželi na místě. O den později Adamowicz, který stál v čele přístavního města na severu Polska více než 20 let, zraněním podlehl. Útočníka polský soud letos v březnu odsoudil po téměř ročním procesu na doživotí.

Vdova po starostovi vzápětí po vraždě obvinila veřejnoprávní televizi TVP, ovládanou PiS, z nepřímého podílu na vraždě jejího manžela. „Mého muže zabila slova,“ prohlásila Magdalena Adamowiczová, podle které si vrah vybral oběť kvůli „nenávistnému jazyku“ proti opozičním politikům v provládní televizi.

K několika násilným potyčkám přitom došlo i v sousedním Slovensku, kde se odehrají volby 30. září. Nejprve byl exministrem vnitra za Směr Robertem Kaliňákem napaden Igor Matovič, následně neznámý muž měl plivnout na kandidáta OLaNO Tomáše Holkoviče, který ho vzápětí dvakrát udeřil do tváře.

Primátora Gdaňsku pobodal útočník na charitativní akci, jeho stav je vážný

Evropa

Pobodaný primátor Gdaňsku je po smrti

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám