Hlavní obsah

Před týdnem se přesunul z Británie do Izraele. Po útoku Hamásu ruský miliardář odletěl do Moskvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský miliardář Michail Fridman se před týdnem přesunul z Británie do Izraele. Ve Spojeném království se prý „nedalo žít kvůli sankcím“. Dlouho ale ve Středomoří nepobyl, po útoku Hamásu na židovský stát Fridman zamířil do Moskvy. Do Izraele se údajně vrátí, „až se všechno uklidní“.

Foto: Profimedia.cz

Michail Fridman

Článek

„Je v Moskvě a odteď plánuje navštěvovat Rusko pravidelně,“ cituje ruská RBK zdroj z Fridmanovy Alfa Group.

„Je občanem Ruské federace a může se sem vracet, žít zde a odjíždět odsud jako kterýkoliv občan Ruska, nejde o nic nezvyklého,“ okomentoval jeho náhlý návrat do Ruska kremelský mluvčí Dmitrij Peskov.

Časopis Forbes odhaduje Fridmanovo jmění na 12,6 miliardy dolarů (293 miliard korun). Ruský podnikatel figuruje na sankčním seznamu Británie, Kanady, Spojených států i Evropské unie coby osoba napomáhající ruskému státu či mající prospěch z invaze na Ukrajinu.

Zářivý krach americké politiky. Putin hodil vinu za válku v Izraeli na USA

Blízký a Střední východ

Loni v prosinci jej britské úřady zatkly kvůli podezření z praní špinavých peněz, spiknutí za účelem podvodu na ministerstvu vnitra a spiknutí za účelem křivé výpovědi. Později jej propustily na kauci. Podle aktuálního tvrzení ruské RBK britský Národní kriminální úřad (NCA) jeho vyšetřování krátce před odjezdem z Británie ukončil.

Fridman se narodil v roce 1964 v židovské rodině v západoukrajinském Lvově, vystudoval v Moskvě a vybudoval rozsáhlé obchodní impérium zahrnující vše od ropy a plynu po bankovnictví, telekomunikace a potravinářství. Známý je ale především jako zakladatel Alfa Bank, největší soukromé finanční instituce v Rusku. Má jak ruské, tak izraelské občanství.

List The Times of Israel v srpnu tohoto roku informoval, že americké ministerstvo financí nově uvalilo sankce také na čtyři Rusy ve správní radě Alfa Group.

Nejdřív se chtěl ze sankcí vyplatit, teď je měl obcházet. Britská policie zatkla ruského oligarchu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám