Hlavní obsah

Před Kotlebou není úniku. Předvolební plakáty nechal vylepit i v Chorvatsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Abyste i příště mohli jet k moři. Svobodně!“ hlásí billboard Lidové strany Naše Slovensko Mariana Kotleby, který vyfotografovali Slováci v Chorvatsku. Informoval o tom v úterý Denník N.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Marian Kotleba

Článek

Státní komise pro volby před časem řešila, zda je možné dělat kampaň v zahraničí, a v zásadě dospěla k tomu, že je to možné. V únoru se na komisi obrátilo hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igora Matoviče s žádostí o metodické usměrnění, zda je možné vést předvolební kampaň v zahraničí. „Komise konstatovala, že zákon nic takového neupravuje, tedy ani nevylučuje,“ uvedl Denník N.

Komise zároveň dodala, že „územním prostorem pro vedení kampaně by mělo být především území Slovenské republiky“. OLaNO chtělo rovněž vědět, zda strany mohou utratit na kampaň v zahraničí také příspěvky ze státního rozpočtu, které politické strany dostávají na základě výsledků předchozích parlamentních voleb. Komise opět odpověděla, že zákon to přímo nevylučuje.

Kotleba na Slovensku rozmístil kontroverzní billboardy. Chce zemi „ochránit“ před LGBT

Evropa

Podle Denníku N v České republice připravuje předvolební setkání například strana Progresivní Slovensko. Se Slováky žijícími v České republice se představitelé strany chtějí sejít v Praze a v Brně.

Slovenské zákony to nevylučují, ale strany musí přihlížet na to, zda kampaň politických stran registrovaných v jiném státě nezakazuje legislativa země, ve které kampaň vedou.

73 tisíc voličů v zahraničí

V zářijových předčasných parlamentních volbách chce volit poštou ze zahraničí téměř 73 tisíc Slováků, což je dosud nejvíc v samostatné historii země. Největší zájem byl z České republiky, kde chce tuto možnost využít 27 tisíc Slováků. Celkem projevili zájem zúčastnit se voleb Slováci žijící ve 131 zemích světa.

Poštou ze zahraničí mohou hlasovat nejen Slováci, kteří nemají ve vlasti trvalý pobyt, ale také voliči, kteří v době konání voleb nebudou na Slovensku. Obálka s jejich hlasovacím archem musí být na ministerstvo vnitra doručena do poledne 29. září. Volby se budou konat 30. září 2023.

Reklama

Výběr článků

Načítám