Hlavní obsah

Odsouzený běloruský opoziční novinář Pratasevič dostal milost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk
Aktualizováno

Běloruský novinář Raman Pratasevič byl omilostněn. Potvrdil to agentuře Belta. Pratasevič byl tento měsíc odsouzen na osm let vězení za vícero trestných činů.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Raman Pratasevič

Článek

„Doslova jsem právě podepsal relevantní dokumenty a byl omilostněn. To je samozřejmě skvělá zpráva,“ citovala Belta Prataseviče.

„Jsem vděčný zemi a prezidentovi osobně za omilostnění. Dozvěděl jsem se, že milost podepsal 16. května, kdy můj nepříjemný příběh dospěl do svého konce. Samozřejmě jsem velmi šťastný, ale je těžké zformovat nějaké myšlenky,“ uvedl novinář.

Na začátku května přitom soud v Minsku poslal Prataseviče za mříže na osm let. Byl uznán vinným z veřejných výzev k převzetí státní moci, teroristických činů, urážky prezidenta, záměrné šíření nepravdivých informací o Bělorusku a dalších trestných činů.

Pratasevič byl zadržen běloruskými úřady v květnu 2021 společně se svou přítelkyní - Ruskou Sofií Sapegovou. Dvojice cestovala letadlem společnosti Ryanair z Atén do Vilniusu. Při průletu běloruským vzdušným prostorem bylo letadlo donuceno běloruskou stíhačkou k přistání v Minsku. Tam Prataseviče i jeho přítelkyni zadrželi.

Bělorusy unesený novinář Pratasevič dostal 8 let vězení

Evropa

Letecký incident a zadržení dvojice odsoudila řada zemí včetně Spojených států a států Evropské unie, které pak rozšířily sankce proti běloruskému režimu.

Ruska Sapegová dostala v Bělorusku už loni v květnu šestiletý trest za nezákonné shromažďování a šíření osobních údajů. Moskevský soud má ve středu posuzovat její předání do vlasti.

Pratasevič byl od roku 2020 v Bělorusku na seznamu „jedinců zapletených v teroristické aktivitě“. Založil na Telegramu kanál Nexta, pomocí kterého se mu dařilo prolomit přísnou státní cenzuru a společně s kolegou Stěpanem Světlovem využíval kanál ke svolávání pouličních protestů proti režimu autoritářského lídra země Alexandra Lukašenka.

V roce 2019 Pratasevič požádal o občanství v Polsku, kam se společně se svými rodiči přestěhoval. Proti Lukašenkovi se ale vyhrazoval už od roku 2011.

Lukašenko v televizi komentoval aktuální dění. Chce asi vyvrátit spekulace o chatrném zdraví

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám