Hlavní obsah

Bělorusy unesený novinář Pratasevič dostal 8 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk
Aktualizováno

Krajský soud v běloruském Minsku ve středu poslal na osm let do vězení bývalého šéfredaktora opozičního média Nexta Romana Prataseviče. Do Běloruska byl zavlečen v květnu 2021, když běloruské úřady donutily přistát letadlo Ryanairu, jímž letěl, v běloruské metropoli.

Foto: Profimedia.cz

Roman Pratasevič

Článek

Podle kanálu Nexta byl na dvacet let odsouzen v nepřítomnosti i Pratasevičův spolupracovník Stěpan Putilo (Pucila), který žije v Polsku. Potvrdila to agentura TASS. Dodala, že 19 let dostal Jan Rudik (Rudnik).

Pratasevič byl stíhán za „rozdmýchávání sociální nenávisti, organizování masových protestů a výzvy k činům ohrožujícím národní bezpečnost“. Jeho kanál Nexta na Telegramu informoval o opozičních akcích během protestů po zmanipulovaných běloruských prezidentských volbách.

Kanál Nexta byl současně v Bělorusku zakázán a označen za teroristický. Pratasevič si byl vědom nebezpečí a žil v exilu. Když se však vracel z dovolené v Řecku, donutily běloruské úřady přistát v Minsku letadlo Ryanairu letící z Atén do Vilniusu s Pratasevičem na palubě. Zatkly i jeho partnerku, Rusku Sofiji Sapageovou.

Běloruský soud poslal Pratasevičovu přítelkyni na šest let do vězení

Zahraniční

Pratasevič přiznal vinu a požádal o spravedlivý trest

Prokurátorka Natalia Sokolovová požadovala pro Prataseviče desetiletý trest v nejstřeženějším vězení, pro Putila pak dvacet let a pro Rudika 19.

Nižší požadovaný trest vysvětlila tím, že Pratasevič při vyšetřování spolupracoval. Hned na úvod procesu v únoru řekl, že se cítí vinen, a soud požádal, aby mu dal „spravedlivý trest“. Prokuratura dodala, že obviněný, který byl v domácím vězení, dodržel podmínky dohody, napsal TASS.

ICAO: Bělorusko se dopustilo podvodu, když donutilo přistát letoun Ryanairu

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám