Hlavní obsah

ICAO: Bělorusko se dopustilo podvodu, když donutilo přistát letoun Ryanairu

– Montreal

Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) obvinila vysoce postavené běloruské činitele z podvodu v souvislosti s incidentem, při kterém Bělorusko loni v květnu přinutilo přistát v Minsku letoun společnosti Ryanair mířící z Atén do Vilniusu. Informovala o tom agentura Reuters. Na palubě cestoval také opoziční novinář Raman Pratasevič se svou přítelkyní. Oba běloruské bezpečnostní složky zatkly.

Foto: Reuters

Letadlo odkloněné běloruským prezidentem do Minsku

Článek

„Rada ICAO (...) ukončila své projednávání incidentu z května 2021 v běloruském vzdušném prostoru, který se týkal letu FR4978 společnosti Ryanair, a odsoudila jednání běloruské vlády, která se dopustila protiprávního zásahu,“ uvedla v úterý podle agentury AFP Mezinárodní organizace pro civilní letectví, která sídlí v kanadském Montrealu.

Letadlo mířilo přes běloruský vzdušný prostor z Atén do Vilniusu, když mu běloruské řízení letového provozu nařídilo přistát v Minsku, tvrdilo přitom, že je na palubě bomba.

„Rada ICAO uznala, že hrozba bombou... byla záměrně nepravdivá a ohrozila bezpečnost (letu), a navíc že tato hrozba byla posádce letu sdělena na pokyn vysokých vládních představitelů Běloruska,“ uvedla organizace v prohlášení, přičemž se podle Reuters odvolala na nové informace. Podle AFP prostudovala zvukové záznamy běloruského řízení letového provozu.

Odkud víte, že máme na palubě bombu? Přepis komunikace pilotů Ryanairu s běloruskou věží

Evropa

Posláním ICAO je přijímat pravidla, jimiž se řídí celosvětová civilní letecká doprava, nemá však pravomoc ukládat sankce, poznamenala AFP. Rada ICAO, kterou tvoří zástupci 36 zemí, požádala svého předsedu, aby závěry vyšetřování předal generálnímu tajemníkovi OSN Antóniovi Guterresovi.

Zástupce Ruska se proti závěru organizace důrazně ohradil, běloruské ministerstvo zahraničí na žádost o komentář bezprostředně nereagovalo, píše Reuters.

Minsk už dříve uvedl, že jednal legálně a v souladu s mezinárodními normami, přičemž obvinil Západ, že incident využívá ve snaze podkopat autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Snažil jsem se ochránit cestující, vysvětluje Lukašenko incident s Ryanairem

Evropa

Pratasevič i jeho přítelkyně jsou vězněni 

Pratasevič stával v čele populárního zpravodajského kanálu Nexta, podrobně informujícího o předloňských rozsáhlých povolebních protestech proti Lukašenkově režimu. Nyní se nachází v domácím vězení v Minsku a čeká na soud. Podle dřívějších informací stanice BBC je obviněn z organizování masových nepokojů, hrubého narušení veřejného pořádku a podněcování ke společenským svárům.

Jeho někdejší ruskou přítelkyni Sofiji Sapegovou běloruský soud letos v květnu poslal na šest let do vězení.

Běloruský soud poslal Pratasevičovu přítelkyni na šest let do vězení

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám