Hlavní obsah

Prasečí chřipka z Británie se může rozšířit do Evropy

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Brusel

Evropští zdravotničtí experti v pátek upozornili, že prasečí chřipka, která se teď objevuje ve Velké Británii, by se brzy mohla rozšířit na kontinent. Od října zemřelo v Británii na chřipku už 39 lidí, uvedla ve čtvrtek dopoledne SkyNews.

Foto: Jessica Rinaldi, Reuters

Článek

Je to jeden z nejvyšších počtů obětí v chřipkové sezóně. Nemocí se nakazily už dva milióny obyvatel. V Británii se nyní počet onemocnění chřipkou skoro každý týden zdvojnásobuje. V některých oblastech dokonce dochází vakcína, i když celonárodně je jí dostatek. I tak ale ministerstvo žádá výrobce, aby se podívali do skladů v Evropě.

Z 39 obětí jich 36 podlehlo viru A (H1N1), tedy tzv. prasečí chřipce, zbylí tři jsou obětí viru typu B. Až na jednu jsou všechny oběti mladší 65 let a čtyři jsou mladší pěti let. Většinou jde o lidi, co nebyli očkovaní. Na 700 lidí leží na jednotkách intenzivní péče, plyne ze čtvrtečních údajů. V pátek ČTK uvedla, že na jednotkách intenzivní péče je 800 nakažených.

Evropští zdravotničtí činitelé řekli, že kontinent by měl vývoj v Británii sledovat. "Co začíná na západě Evropy, má tendenci postupovat na východ," řekl ředitel chřipkového oddělení Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí Angus Nicoll. Jednotlivé země by podle něho měly zintenzivnit očkovací kampaně a možná také připravit nemocnice na brzkou chřipkovou vlnu.

Televize Skynews potvrdila, že v některých oblastech Británie jsou problémy s dodávkami vakcín. Někteří lidé žádající o očkování už museli být odmítnuti. Celkem bylo k lékařům distribuováno 14,7 miliónu vakcín.

Britům se nedostává vakcín 

Nedostatek vakcín přiměl britské úřady, aby sáhly po dávkách zbylých po loňském očkování proti prasečí chřipce. Některé nemocnice musely odložit méně naléhavé operace, aby mohly přijmout pacienty, kteří ji dostali.

Na severovýchodě země už byly zásoby vyčerpány, ministerstvo potvrdilo, že někde je zájem vyšší, než se čekalo. Proto se redistribuují z Bradfordu. Problémem je, že v Británii není centrální sklad sezónních vakcín.

Ministerstvo ale už vyzvalo výrobce, ale se podívali do evropských skladů, jestli tam nemají přebytky, které by se využily v Británii. Společnost Sanofi Pasteur potvrdila, že se jí vláda ptala na zásoby v Británii i na možnost dovozu ze skladů v Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám