Hlavní obsah

Požárem poškozená Banská Štiavnica dostane 258 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská vláda vyčlenila na obnovu požárem poničených budov v historickém centru Banské Štiavnice 11 milionů eur (258 milionů korun). Dočasně pověřená vláda premiéra Eduarda Hegera o tom rozhodla na svém zasedání, které se konalo ve středu přímo v Banské Štiavnici.

Foto: Profimedia.cz

Letecké snímky po požáru historických budov v Banské Štiavnici

Článek

„Je to první finanční pomoc, budou následovat další,“ uvedl premiér Eduard Heger. Zmíněná částka bude použita k odstranění škod na budovách ve vlastnictví státu a samosprávy.

Čtyři miliony eur (94 milionů korun) půjdou na sanaci objektů ještě letos a dalších sedm milionů eur (164 milionů korun) bude na období 2023 až 2025 alokovaných pro ministerstva vnitra a životního prostředí pro obnovu zdevastovaných budov a restaurování poškozených archivních dokumentů archivů ve Slovenském báňském archivu, Slovenském báňském muzeu a v Galerii Jozefa Kollára.

Vyčleněné prostředky budou určeny také k preventivním opatřením a ke zlepšení zabezpečení budov před dalšími požáry. V případě objektů, které jsou v soukromých rukou, představí kabinet do konce června samostatný mechanismus financování.

V polovině března poničil požár sedm vzácných budov v centru středoslovenského města, které je zapsáno do světového dědictví UNESCO. Mezi prvními nabídla pomoc i Česká republika.

V Banské Štiavnici se bojí větru, vyhořené historické domy se mohou samy hroutit

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám