Hlavní obsah

V Banské Štiavnici se bojí větru, vyhořené historické domy se mohou samy hroutit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Větrné počasí je momentálně největší obava vedení slovenského města Banska Štiavnica. Historické domy v centru, které zasáhl v sobotu požár, sice nemají narušenou statiku a nemusejí se demolovat, pokud by ovšem začalo foukat, hrozí pád odhalených komínů, částí střech a zdí, varuje vedení města.

Foto: Policie SR, Novinky

Pohled do vnitřku jednoho z vyhořených domů v Banske Štiavnici

Článek

Požár poničil sedm domů. Podle statika bude nevyhnutelná asanace dřevěných stropů a krovů na všech zasažených objektech.

„V případě větrného počasí hrozí posun střešních krytin, pád odhalených komínů, částí střech a zdí,“ varuje Banská Štiavnica. „Po hašení vodou bude také potřebné urychlené vysoušení a větrání budov,“ dodalo vedení města.

V pondělí byla nadále uzavřená pravá strana Radničního náměstí a náměstí Svaté Trojce. Vojáci stěhují předměty z budovy základní umělecké školy, která má kompletně zničenou střechu, a v dalších dnech dojde k provizornímu překrytí budov, aby byly chráněné před deštěm.

Foto: Policie SR, Novinky

Pohled na vyhořené domy v Banské Štiavnici

Požár vypukl v budově Banky lásky a rozšířil se na dalších šest vzácných budov v centru města. Na místě zasahovaly desítky hasičů, vojáci, policisté a dobrovolníci. Centrum Banské Štiavnice je zapsané do seznamu kulturního dědictví UNESCO.

Spolumajitel Banky lásky Igor Brossmann deníku Pravda řekl, že z budovy nestihli vynést žádné předměty. „Jsme v šoku a moc nás to mrzí. Jsme však šťastní, že se nikomu nic nestalo,“ uvedl. Část, kde byla expozice, je zcela zničená, ale zázrakem se zachoval trezor lásky, kam si zamilované páry odkládaly vzkazy. Příčina požáru se vyšetřuje, ale byl to pravděpodobně elektrický zkrat.

Foto: Policie SR, Novinky

Vyhořené domy v Banské Štiavnici nemají narušenou statiku

Na pomoc městu vznikla sbírka a v pondělí bylo na účtu přes 70 tisíc eur (1,7 milionu korun). Pomoc přislíbila vláda a peníze na obnovu centra města by měly jít také z eurofondů.

Pomoc nabídl i český prezident Petr Pavel. „Nabídl především odborné restaurátorské kapacity. Moc si vážím tohoto projevu solidarity,“ reagovala na to slovenská prezidenta Zuzana Čaputová.

Škoda za čtvrt miliardy. Historické centrum Banské Štiavnice je po požáru uzavřeno

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám