Hlavní obsah

Potraty se v Polsku provádí na každém rohu, tvrdí Kaczyński

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Polsku platí jeden z nejpřísnějších interrupčních zákonů na světě, podle kterého jsou potraty v zemi téměř zcela zakázány. Podle údajů ministerstva zdravotnictví jich v nemocnici vykonávají kolem stovky za rok, což znamená, že v absolutní většině zdravotnických zařízení nevykonají ani jedno umělé přerušení těhotenství za rok. A to i v případech, kdy je ohrožen život matky.

Foto: TVP

Jaroslav Kaczynski během projevu v Sejmu

Článek

Na otázku Radia RMF, zda by nebylo vhodné formou celostátního referenda liberalizovat potratový zákon, vicepremiér a lídr nejsilnější vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jarosław Kaczyński v sobotu uvedl, že je jednoznačně proti.

„Nechci přehánět, ale ve Varšavě a mnoha dalších polských městech dělají potraty téměř na každém rohu a nikdo proti tomu nebojuje. Dělat referendum v této otázce by mělo význam jen v případě, že bychom v něm žádali s tímto skoncovat,“ odpověděl Kaczyński.

Hrozí až osmileté vězení

Podle Federace na pomoc ženám a plánování rodiny v roce 2021 v téměř 38milionovém Polsku vykonali 107 interrupcí. Dalších asi 150 tisíc žen se rozhodlo pro nelegální potraty buď v polském „podsvětí“, nebo vycestovaly za zákrokem do sousedních zemí Evropské unie.

Za nelegální přerušení těhotenství hrozí v Polsku trest odnětí svobody od šesti měsíců do osmi let.

Kaczynski se vrací do polské vlády, nahradí všechny čtyři vicepremiéry

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám