Hlavní obsah

Kaczynski se vrací do polské vlády, nahradí všechny čtyři vicepremiéry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Polský prezident Andrej Duda ve středu přijal sérii rezignací všech čtyř místopředsedů vlády premiéra Mateusze Morawieckého. Nahradí je lídr partaje Právo a Spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczynski. Duda ho ve středu rovnou jmenoval do funkce.

Foto: TVP

Jaroslav Kaczynski během projevu v Sejmu

Článek

Kaczynski se tak po roce vrací do vládní funkce, z níž odešel loni v červnu, aby se mohl věnovat přípravě PiS na říjnové parlamentní volby.

Končící vicepremiéři Mariusz Blaszczak, Piotr Glinski a Jacek Sasin zůstávají ve funkcích ministra obrany, resp. kultury a hmotných rezerv.

Henryk Kowalczyk bude nadále vykonávat funkci vládního koordinátora pro zemědělskou činnost.

Je lepší být zadlužený než okupovaný, míní Kaczyński

Zahraniční

Kaczynski, který byl ve vládě v letech 2020 až 2022 vicepremiérem pro bezpečnost, bude nyní místopředsedou vlády bez striktně vymezeného pole působnosti. Bude koordinovat veškerou činnost vládního kabinetu a tak „představovat výrazné posílení vlády před parlamentními volbami,“ uvedl pro Telewizju Polski (TVP) mluvčí vlády Piotr Muller.

„Vláda je plná konfliktů a předvolební kampaň PiS také nejde dobře. Kaczynski se vrací do vlády, aby utišil situaci,“ uvedla Gazeta Wyborcza. „V nejbližších dnech odejde také část viceministrů. Vedení PiS došlo k závěru, že jich je příliš mnoho a část z nich stejně nic nedělá,“ uvedl server onet.pl.

Na návrat Kaczynského do vlády se většina Poláků nedívá příznivě. V bleskovém telefonickém průzkumu agentura United Surveys zjistila, že až 58,6 % respondentů je proti tomu, aby lídr PiS opětovně obsadil vicepremiérce kleslo, 21 procent jeho nástup do funkce podporuje a každý pátý účastník průzkumu neměl v této věci vyhraněný názor.

Kaczyński obvinil Německo ze snahy ovládat Evropu jako za války

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám