Hlavní obsah

Posselt se omluvil za podíl sudetských Němců na vzestupu nacismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řezno
Aktualizováno

Šéf sudetských Němců Bernd Posselt se na sjezdu v Řezně v neděli omluvil za podíl sudetských Němců na vzestupu nacismu. Označil to za odpověď na slova českého prezidenta Petra Pavla, který mu minulý týden poděkoval za zlepšení česko-německých vztahů. Zároveň označil projev českého ministra školství Mikuláše Beka, jenž se sudetoněmeckého setkání rovněž zúčastnil, za historický.

Foto: Aleš Zápotocký, ČTK

Sudetoněmecký sjezd, který 26. května 2023 začal v bavorském Řezně, je podle šéfa sudetských Němců Bernda Posselta (na snímku) ve znamení jara ve vztazích s Čechy

Článek

Máme za sebou mnoho nenávisti, bolesti, a dokonce i krve, proto musíme pracovat na míru, prohlásil Bek, který sudetské Němce pozdravil jako milé krajany.

Bek se po Danielu Hermanovi a Pavlu Bělobrádkovi stal třetím úřadujícím členem české vlády, jenž se sjezdu sudetských Němců zúčastnil.

„Je to poprvé, kdy zde český ministr stojí, aniž by potřeboval odvahu,“ uvedl Bek s tím, že co dříve byla výjimka a co vyžadovalo odvahu, se stalo běžným. „Jsem za to šťastný,“ dodal.

Posselt obdobnou omluvu za události spojené s druhou světovou válkou v minulých letech pronesl opakovaně. Nyní zdůraznil, že jeho slova jsou odpovědí na prohlášení českého prezidenta Pavla, který před týdnem v bavorském Selbu sudetským Němcům poděkoval za práci na vzájemném sbližování.

Prezident Pavel poděkoval sudetoněmeckému sdružení za zlepšení vztahů

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám