Hlavní obsah

Poslední generace se mění ve firmu. Vídeň si došlápne na „Klimatickou Shakiru“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hnutí Poslední generace sice už nyní platí některým klimatickým radikálům malý měsíční plat a hradí za ně uložené pokuty, nicméně od ledna se z dosud chaotické skupiny stane skutečná firma s 90 pracovními místy. Jedna z jejích představitelek přezdívaná „Klimatická Shakira“ bude zřejmě pomoc nové firmy potřebovat, protože si zadělala na problémy ve Vídni.

Foto: Profimedia.cz

Německá klimatická aktivistka Anja Windlová přezdívaná Klimatická Shakira blokuje letos v dubnu dopravu na Aspernském mostě ve Vídni.

Článek

V interním internetovém formuláři, k němuž se dostal deník Bild, mohou klimatičtí extremisté v současné době podávat žádosti o plat. Mimo jiné musí uvést, jaká je jejich „současná role v odboji“ a proč by chtěli být za své úsilí placeni.

Například jsou dotázáni: „Kolik potřebujete (čistého) měsíčně?“ nebo: „Objevily se ve vašem životě faktory, které vám ztěžují získání peněz, a proto bychom vás měli zvýhodnit?“.

V lednu a únoru pak klimatičtí extremisté dostanou mimo jiné čestné příspěvky (měsíčně až 250 eur, tedy 6096 korun) a příspěvky na patrona či školitele (až 400 eur, tedy 9756 korun měsíčně) prostřednictvím neziskové organizace, kterou založí.

Rakousko vyšetřuje klimatické extremisty z Poslední generace jako zločineckou skupinu

Evropa

Pokud účastníci klimatických kampaní zůstanou pod hranicí nezdanitelného příjmu (čestný příspěvek 840 eur, tedy 20 488 korun/rok, a příspěvek na školitele tři tisíce eur, tedy 73 170 korun/rok), dostanou ještě od státu na své kampaně také daňové úlevy.

Od března budou někteří z radikálů zaměstnáni jako pracovníci na nejmenší možný pracovní úvazek (538 eur měsíčně, 13 122 korun), nebo dokonce na částečný či plný úvazek.

Vedení však píše: „Nechceme platit za luxus. Žijeme z darů. Uvědomte si to prosím a nakládejte s penězi podle toho.“

Žalobci jdou po Klimatické Shakiře

Vídeňská prokuratura vyšetřuje Němku Anju Windlovou (26), přezdívanou kvůli podobě s kolumbijskou zpěvačkou Klimatická Shakira, a to pro podezření ze založení zločinecké organizace. Děje se tak kvůli listopadovým protestům ve Vídni, při nichž Poslední generace zablokovala několik dálnic novým typem superlepidla.

Proč jsou ale klimatičtí zločinci vyšetřováni až nyní? Judith Zisková, mluvčí vídeňského úřadu veřejného žalobce, řekla Bildu: „Prvotní podezření vychází ze skutečnosti, že dálnice a dopravní uzly jako součásti kritické infrastruktury byly vážně poškozeny. Kromě toho úřady musely nasadit k odstranění aktivistů z ulic těžkou techniku. Aktivisté se od 20. listopadu lepí na dálnice nebo jiné dopravní uzly novou lepicí směsí, která se obtížně odstraňuje a silně poškozuje povrch vozovky. Říkáme jim mumie rukou,“ podotýká Zisková.

Klimatická Shakira, studentka psychologie na mnichovské univerzitě, se navzdory vyšetřování nevzdává. Bude-li však znovu přistižena při používání nového superlepidla, hrozí jí vězení. Ve vězeňské cele se vyzná, v mnichovské věznici Stadelheim už strávila nějaký čas v takzvané preventivní vazbě. To by se jí nyní mohlo stát i v Rakousku.

Poslední generace si sype popel na hlavu: Mýlili jsme se. Přitvrdíme

Zahraniční

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám