Hlavní obsah

Portugalský premiér rezignoval kvůli vyšetřování údajné korupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Portugalský premiér António Costa podal demisi kvůli vyšetřování ohledně údajné korupce. Podezření není slučitelné s funkcí, řekl. Prokuratura už obvinila ministra infrastruktury Joãa Galambu. Policie zadržela pět lidí, mezi nimiž je i šéf Costovy kanceláře Vítor Escária či podnikatel Diogo Lacerda Machado, který se chlubil „výborným přátelstvím“ se socialistickým premiérem.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Odstupující portugalský premiér António Costa na říjnovém summitu EU v Bruselu.

Článek

Portugalský premiér Costa bude vyšetřován v případu možné korupce při udělování povolení pro těžbu lithia a výrobu takzvaného zeleného vodíku.

Oznámila to v úterý portugalská generální prokuratura, která již obvinila ministra infrastruktury Joãa Galambu, píše agentura Reuters s odvoláním na portugalský tisk.

Policie prohledala Costovu oficiální rezidenci, několik ministerstev a zadržela několik lidí blízkých premiérovi. Costa byl předsedou portugalské vlády od roku 2015.

Na vyšetřování dohlédne nejvyšší soud

Prokuratura uvedla, že Costa bude vyšetřován, protože údajně zasahoval do hodnocení a povolování průmyslových projektů, které podle vyšetřovatelů doprovázela korupce. Vyšetřování bude kontrolovat nejvyšší soud.

Prokuratura krátce před tím oznámila obvinění ministra infrastruktury Galamby a několika dalších lidí. Ti se podle vyšetřovatelů dopustili korupce či zneužití svého vlivu.

Starosta Lisabonu čelí kritice kvůli oltáři za 118 milionů

Zahraniční

Podezřelí se podle vyšetřovatelů zaštiťovali jménem premiéra a tvrdili, že mohou ovlivnit schvalovací řízení. Kromě Vítora Escárii, šéfa Costovy kanceláře, je mezi zadrženými také podnikatel Diogo Lacerda Machado, který se veřejně chlubil svým vlivem na premiéra.

V prohlášení prokuratura uvedla, že prověřuje možnou korupci v případě udělení povolení pro dva doly, kde se mělo těžit lithium, a hodnocení výstavby střediska pro výrobu vodíku z obnovitelných zdrojů a výstavby datacentra ve městě Sines.

Reklama

Výběr článků

Načítám