Hlavní obsah

Porsche míří do vesmíru

Právo, pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Porsche SE, která ovládá i automobilový koncern Volkswagen, se chce začít orientovat i na vesmírnou dopravu. Minulý týden uvedla, že investovala do německého startupu Isar Aerospace, který plánuje do vesmíru vynášet družice. První let se má uskutečnit příští rok.

Foto: Milan Malíček, Právo

Porsche (Ilustrační foto)

Článek

Porsche se stalo investorem v rámci nového kola financování ve výši 75 milionů dolarů (asi 1,6 miliardy korun) a v Isar Aerospace získalo podíl v nižších jednotkách procent.

V nadcházejících letech se očekává zvýšená poptávka po umístění malých družic na oběžnou dráhu Země. V červnu vynesla na orbit 88 satelitů společnost SpaceX miliardáře Elona Muska. Podle Isar Aerospace objem peněz investovaných do letů do vesmíru do roku 2027 převýší 30 miliard eur (764 miliard korun).

Zásadní obrat. Vesmír by mohl být konečný

Věda a školy

Společnost od roku 2018 získala od investorů, mezi něž patří třeba evropský výrobce letadel Airbus nebo bývalý viceprezident SpaceX Bülent Altan, celkem 180 milionů dolarů (3,85 miliardy korun). V červnu podepsala kontrakt ma vyslání dvou satelitů s německou vesmírnou agenturou.

Reklama

Výběr článků

Načítám