Hlavní obsah

Populární expředseda britského parlamentu Bercow přešel k labouristům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Po dlouhá léta vlády konzervativců byl předsedou dolní komory britského parlamentu John Bercow, jehož nezaměnitelné výzvy poslancům spoluvytvářely kolorit jednání sněmovny. S koncem Theresy Mayové skončil ve funkci i tento odpůrce Borise Johnsona. Před pár týdny se tento bývalý „vzteklý pravičák“ rozešel s konzervativci a vstoupil do Strany práce.

Foto: Profimedia.cz

John Bercow

Článek

Bercow, který byl deset let předsedou dolní komory parlamentu, přechod k labouristům potvrdil v rozhovoru pro týdeník Observer a vysvětlil i důvody: „Dospěl jsem k závěru, že je tuto vládu potřeba vyměnit. Realita je taková, že toho může dosáhnout jen labouristická strana. Neexistuje žádná jiný reálná možnost.“

Bercow také dodal, že sdílí hodnoty labouristů: „Jsem motivován podporou rovnosti, sociální spravedlnosti a internacionalismem. To jsou symboly labouristů.“ Uvedl, že se Johnson sice zavázal srovnat rozdíly, ale ve skutečnosti nemá zájem o lidi, kteří jsou méně privilegovaní než on: „Myslím, že nemá žádnou vizi rovnější společnosti a touhu po sociální mobilitě nebo vášeň zlepšit život hodně lidem, kteří mají menší štěstí než on sám. Stále více si myslím, že jsou lidé otrávení lží, prázdnými slogany a nesplněnými sliby.“

Odsoudil také jako hanebné, že se vláda rozhodla seškrtat peníze na mezinárodní pomoc.

Slavný „spíkr“ řekl sbohem

Zahraniční

Pro Johnsona, který se potýká s třetí vlnou pandemie koronaviru a prohrou v doplňovacích volbách v Cheshamu a Amerhamu, kde získali liberální demokraté většinu, což vyvolalo otázky, zda může Johnson získat jak dělnické voliče, tak ty z prosperujících hrabství na jihu Anglie, je to nepříjemné, i když kancelář premiéra může namítat, že jde o pomstu uraženého Bercowa, jemuž nebylo umožněno stát se členem Sněmovny lordů.

Foto: Reuters Tv, Reuters

John Bercow po deseti letech opustil pozici předsedy Dolní sněmovny Británie.

Bercow navíc vstoupil do konzervativní strany v sedmnácti a označil se tehdy „za vzteklého pravičáka“. Později se přiklonil i internacionálnímu umírněnějšímu křídlu toryů, a když se stal v roce 2009 předsedou dolní komory, vzdal se podle tradice členství ve straně.

Britská sněmovna přijde o dlouholetého předsedu. Bercow odejde do konce října

Evropa

Bercow si není jist, zda labouristé volby vyhrají, ale doufá v to.

Za zmínku stojí, že Bercowova žena Sally je už dlouho členkou Strany práce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám