Hlavní obsah

Poprvé po 300 letech navštívil Gibraltar španělský ministr

Právo, nek, BBC, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrou kritiku pravicové opozice si vysloužila vláda španělského socialistického (PSOE) premiéra Josého Louise Zapatera za návštěvu ministra zahraničí Miguela Ángela Moratinose na Gibraltaru. Šlo o první cestu člena španělské vlády do této britské kolonie za posledních více než 300 let, což média hodnotí jako historickou událost.

Foto: Reuters

Španělský ministr zahraničí Miguel Angel Moratinos (vlevo) a předseda gibraltarské vlády Peter Caruana

Článek

„Je to strašný omyl, je to historická zrada,“ zdůraznila generální tajemnice lidovců (PP) María Dolores Cospedalová s tím, že jde o nebezpečný precedens. „Vzniká tak dojem, že Španělsko uznává britskou svrchovanost na Gibraltaru,“ dodala.

O svrchovanosti se nejednalo

Moratinos v úterý jednal na Gibraltaru s tamním předsedou vlády Peteren Caruanou a šéfem britské diplomacie Davidem Milibandem, ale otázka svrchovanosti nad tímto územím, které si Španělé nárokují, na programu jednání nebyla. Řešily se jen konkrétní praktické otázky - účastnicí schůzky se například dohodli na rozšíření námořního spojení mezi Gibraltarem a španělským přístavem Algeciras nebo na zřízení „horké linky“ mezi oběma městy s cílem operativně řešit vzniklé problémy.

Moratinos na závěr pětihodinové návštěvy prohlásil, že Španělsko se nároku na Gibraltar stejně nevzdá. „To by bylo neodpustitelné,“ prohlásil na tiskové konferenci. Spor mezi Mardidem a Londýnem o toto teritorium na jižním cípu Iberského poloostrova lze ale podle něj řešit pouze spoluprací a dialogem. „Musíme hledět dopředu,“ řekl Moratinos.

Caruana španělskému ministrovi za návštěvu poděkoval a označil ji za významné politické gesto. „Řešili jsme také, jak zlepšit spolupráci při ochraně životního prostředí, ostrahu pobřeží a finanční záležitosti,“ prohlásil, zřejmě v narážce na dlouholetou kritiku ze strany Mardidu, že Gibraltar je daňovým rájem.

Kritiku od lidovců mluvčí Moratinosova ministerstva rozhodně odmítla. „My i OSN soudíme, že i tohoto území se týká dekolonizace. Jediným řešením je jeho návrat Španělsku,“ dodal. Britové ale předání Gibraltaru Španělsku odmítají s odůvodněním, že většina ze 30 tisíc tamních obyvatel si to nepřeje.

Kolonie „na věčné časy“

Gibraltar, území o rozloze 6,5 kilometrů čtverečních, obsadila britská vojska vedená admirálem Georgem Rookem v roce 1704 během války o dědictví španělské. Mírová smlouva z roku 1713 jej pak přiřkla Britům „na věčné časy“, Španělé se s tím ale dodnes nechtějí smířit.

V roce 2006 podepsaly Madrid a Londýn historickou dohodu, která Gibraltaru přinesla sérii ulehčení ve styku se Španělskem. Jde například o zrychlené hraniční kontroly, rozšíření telefonního propojení či společné užívání tamního letiště.

Související témata:

Výběr článků

Načítám