Hlavní obsah

Polští zemědělci po měsících ukončili blokády na přechodech s Ukrajinou, oznámil Kyjev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrebenne/Rava

Polští zemědělci ukončili blokádu hraničních přechodů s Ukrajinou, oznámil v pondělí mluvčí ukrajinské pohraniční stráže Andrij Demčenko. Poláci tímto způsobem v uplynulých měsících protestovali proti dovozu zemědělské produkce z Ukrajiny i proti klimatické politice Evropské unie.

Foto: Stringer, Reuters

Kamiony zaparkované u hraničního přechodu na polsko-ukrajinské hranici u vesnice Korczowa v listopadu 2023

Článek

Demčenko informoval, že polští zemědělci uvolnili provoz na přechodu Hrebenne – Rava Ruska, který byl posledním, který ještě v pondělí ráno blokovali. Přes tento přechod ale nebudou smět jezdit kamiony převážející obilí.

Polský Dziennik Wschodni v této souvislosti připomíná, že minulý týden nařídil ukončit blokádu přechodu v Dorohusku jeho starosta Wojciech Sawa. Nespokojení zemědělci mu následně vylili před domem močůvku a zapálili pneumatiky. Zasahovala proti nim policie.

Polský list shrnuje, že protesty rolníků sice dovoz zemědělských produktů z Ukrajiny do EU nezastavily, ale přinutily polskou vládu, aby přijala opatření na ochranu zemědělců před dopady negativních změn souvisejících s ruskou invazí na Ukrajinu.

Poláci vysypali ukrajinské obilí. Sklízíme ho v neprůstřelných vestách, reagují Ukrajinci

Evropa

Polští zemědělci tvrdí, že ukrajinská konkurence zaplavuje evropský trh levným dovozem a že velká část obilí, které má Polskem jen projet, tam ve skutečnosti končí. Požadují opětovné zavedení cel na dovoz ukrajinských zemědělských produktů, která byla zrušena po ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022. 

Sedmadvacítka se rozhodla volný obchod s ukrajinskými zemědělskými produkty prodloužit, ale pokud dovoz některého zboží z Ukrajiny překročí určité objemy, EU na ně znovu zavede cla.

Když to nejde po silnici… Ukrajinci posílají kamiony přes zablokovanou hranici vlakem

Ekonomika

Výběr článků

Načítám