Hlavní obsah

Polští vojáci našli na hranici mrtvého migranta z Nigérie

Krize na polsko-běloruských hranicích má další oběť. U obce Olchówka nalezli v úterý polští vojáci mrtvolu muže, který měl u sebe batoh a nigerijský pas, píše server deníku Gazeta Wyborcza. Mrtvý byl zhruba devět kilometrů od hranice. Podrobnější informace zatím nejsou k dispozici.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Migrační krize na polsko-běloruských hranicích nabývá na intenzitě a zvyšují se počty mrtvých.

Článek

„Tělo (nigerijského migranta) se našlo včera (v úterý - pozn. redakce) v lese u osady Olchówka u obce Narewka,“ uvedl mluvčí podleské policie Tomasz Krupa. Mrtvý byl převezen na soudní lékařství a bude provedena pitva.

Podle polských médií má migrační krize na hranicích už minimálně 12 obětí z řad běženců.

Polsko přijme českou pomoc na hranicích s Běloruskem

Evropa

Obyvatelé pohraničí varují, že vzhledem k mrazivému počasí bude obětí přibývat. „Dnes byl u jedné z cest nalezen další uprchlík. Byl mrtvý. To je zločin! Proč EU nereaguje na to, co se děje v Polsku, když je nelegální a nepřijatelné strkat lidi za dráty? Kolik mrtvol musíme najít, aby to skončilo, aby někdo zareagoval nejen „diplomaticky“, ale razantně? Teplota v noci má dnes klesnout až k -10 stupňům. Kdo v takových podmínkách přežije?“ ptá se na Facebooku jeden z obyvatel polského pohraničí.

Pohraniční stráž uvedla, že skupina 35 migrantů za pomoci běloruských vojáků překonala hranici v noci na středu. Všechny migranty zadržela a poslala zpět.

Krize se vyostřila minulý měsíc, kdy se tisíce migrantů, převážně z Blízkého východu a z Afriky, snažily z Běloruska nelegálně překročit hranici s Polskem a dostat se dál do Evropské unie. Ta podezírá autoritářský režim běloruského vůdce Alexandra Lukašenka, že migrační krizi vyvolal.

Bělorusko zakáže dovoz potravin ze zemí, které uvalily na zemi sankce

Evropa

Učinil to podle ní v odvetě za sankce, které Unie zavedla vůči Bělorusku kvůli porušování lidských práv při potlačování loňských protestů proti Lukašenkovi a proti výsledku prezidentských voleb. EU, Spojené státy a Kanada minulý týden oznámily nové sankce.

Reklama

Výběr článků

Načítám