Hlavní obsah

Polský vrtulník podle Minsku narušil běloruskou hranici, Varšava to popřela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polský armádní vrtulník v pátek narušil běloruskou hranici, tvrdí běloruská pohraniční stráž, která to oznámila na sociální síti Telegram, kde zároveň zveřejnila video. Polský vrtulník Mi-24 podle tohoto sdělení pronikl na 1200 metrů do běloruského vzdušného prostoru, než se otočil a odletěl zpět na polskou stranu hranice. Běloruská pohraniční služba uvedla, že o incidentu informovala Varšavu. Polsko tvrzení Minsku odmítlo a označilo ho za provokaci, uvedla agentura AFP.

Foto: AČR

Vrtulník Mi-24. Ilustrační foto

Článek

Vrtulník se podle běloruských pohraničníků pohyboval ve velmi malé výšce. Hranici podle nich narušil nad běloruskou Grodněnskou oblastí.

„Ze strany Běloruska se jedná o lži a provokace. K žádnému takovému narušení nedošlo,“ řekl agentuře AFP Jacek Goryszewski, mluvčí operačního velení polských ozbrojených sil.

Před měsícem naopak Varšava obvinila Bělorusko z narušení polského vzdušného prostoru dvěma vrtulníky. Minsk to popřel. Polská armáda následně oznámila, že k hranici s Běloruskem přesouvá vrtulníky, s nimiž budou létat piloti, kteří je používali v Afghánistánu a v Iráku. K napětí na polsko-běloruské hranici přispěly také obavy Varšavy z přítomnosti ruských žoldnéřů z Wagnerovy soukromé vojenské armády v Bělorusku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám