Hlavní obsah

Polský soud zrušil obci rozhodnutí být zónou bez LGBT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polský nejvyšší správní soud v úterý rozhodl, že usnesení, kterým se obec Serniki na východě země prohlásila za „zónu bez LGBT“, je neplatné. Podobná usnesení v posledních letech přijaly desítky polských obcí a měst, jejichž zastupitelé tak chtěli dát najevo svůj odpor vůči údajnému ohrožení tradiční rodiny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

List Rzeczpospolita na svých internetových stránkách uvádí, že podle soudu je „Polsko společným statkem všech občanů, nezávisle na jejich národnosti, pohlaví, sociální situaci, vyznání nebo politických názorech“. „Všichni musejí mít ta samá práva a povinnosti a nikdo nesmí být diskriminovaný,“ dodal. Soud zdůraznil, že úřady mají chránit práva občanů, zvláště příslušníků různých menšin.

Dnešní rozsudek nejvyššího správního soudu je první v této věci. Podle něho usnesení o „zóně bez LGBT“, které přijala obec Serniki, narušuje důstojnost a soukromí těch lidí, kteří se identifikují jako lesby, gayové, bisexuálové či transgenderové osoby. Soud se případem zabýval z iniciativy ombudsmana. Rozsudek je pravomocný. Cílem obecního usnesení původně bylo zabránit „šíření ideologie LGBT“, zejména ve školách.

Polsko najednou začalo tolerovat LGBT. Leklo se, že přijde o evropské miliardy

Zahraniční

„Dnešní rozhodnutí je velkým vítězstvím pro demokracii, lidská práva a respekt vůči lidem,“ uvedla na sociálních sítích nevládní organizace Kampania Przeciw Homofobii. Naopak ministr bez portfeje Michal Wójcik za ultrakonzervativní stranu Solidární Polsko rozsudek kritizuje. „Pokud zastupitelé rozhodnou, že chtějí podporovat naše tradice a identitu, je to jejich svrchované právo,“ napsal ve zprávě zaslané agentuře Reuters.

Bez peněz z EU

Kampania Przeciw Homofobii minulý pátek informovala, že Evropská komise zavedla opatření, na základě kterého polské obce, jež se označily za „zóny bez LGBT“, nebudou dostávat část peněz z rozpočtu na roky 2021 až 2027.

Politici vládnoucího národně-konzervativního tábora odmítají hnutí za práva příslušníků sexuálních menšin. Jaroslaw Kaczyński, šéf hlavní vládní strany Právo a spravedlnost, před několika dny řekl, že „se musíme ubránit šílenství, musíme ubránit rodinu, která se skládá z ženy a muže a samozřejmě dětí“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám