Hlavní obsah

Polský prezident Duda složil slib a ujal se druhého mandátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polský konzervativní prezident Andrzej Duda, který minulý měsíc zvítězil v druhém kole prezidentských voleb, ve čtvrtek složil před zákonodárci přísahu. Blízký spojenec vládnoucí národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost se ujal druhého mandátu.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Andrzej Duda pronáší řeč před poslanci.

Článek

Většina opozičních zákonodárců a někteří bývalí polští vůdci se společného zasedání Sejmu a Senátu na protest nezúčastnili, uvedla agentura AP. Podle opozice volby nebyly svobodné a spravedlivé.

Výsledek prezidentských voleb v Polsku platí, Duda může složit slib

Evropa

Andrzej Duda těsně porazil varšavského primátora Rafala Trzaskowského z Občanské koalice. Ve druhém kole voleb konaném 12. července získal Duda 51,03 procenta hlasů, Trzaskowski 48,97.

Volební štáb Trzaskowského si stěžoval na chování veřejnoprávní Polské televize, která podle něj za veřejné peníze připravovala volební materiály pro Dudu. Poukazoval také na to, že členové vlády se zapojili do volební kampaně v Dudův prospěch. Tento týden polský Nejvyšší soud ale potvrdil, že prezidentské volby jsou platné.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Polský prezident Andrzej Duda skládá prezidentský slib.

Na zasedání poslanců a senátorů kvůli pandemii covidu-19 panovala přísná hygienická pravidla. Všichni v jednacím sále Sejmu, dolní komoře parlamentu, měli nasazenou roušku. Mnozí měli i rukavice. Několik zákonodárců v posledních dnech oznámilo, že se nakazili koronavirem. Duda přísahu skládal v roušce, následný projev ale pronesl bez ní.

Související témata:

Výběr článků

Načítám