Hlavní obsah

Polský prezident Duda čelí žalobě kvůli komentáři k filmu o uprchlících

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polský prezident Andrzej Duda použil na adresu filmu Hranice režisérky Agnieszky Hollandové výrok „Jenom svině sedí v kině“. Ten však má svůj původ v době 2. světové války, Poláci jím tehdy posměšně častovali lidi navštěvující nacistické propagandistické snímky.

Foto: Miguel Angelo Pereira, ČTK/AP

Polského prezidenta Andrzeje Dudu zřejmě čeká soud

Článek

Okresní soud ve Varšavě obdržel žalobu na polského prezidenta Dudu podanou Centrem pro monitorování rasistického a xenofobního chování (OMZRiK).

Důvodem je, že se hlava státu vyjádřila koncem září ve veřejnoprávní televizi TVP nelichotivě na adresu diváků, kteří do kina na film zašli.

„Je to poprvé v průběhu osmiletého působení Andrzeje Dudy v prezidentském úřadu, kdy bude muset nést zodpovědnost za to, že nazval Poláky ‚sviněmi‘,“ uvedl pro server onet.pl předseda OMZRiK Konrad Dzulkowski.

Agnieszka Hollandová: Přicházely mi výhrůžky smrtí

Film

Za prvních deset dní promítání vidělo v polských kinech film Hollandové asi půl milionu diváků.

Snímek vypráví příběh syrské rodiny, která se po letech strávených v uprchlických táborech rozhodla dostat se do Švédska, na bělorusko-polských hranicích se však stala objektem nehumánního zacházení ze strany polských pohraničníků.

Na části polské politické scény vyvolal film pobouření, režisérka byla obviňována z neobjektivních útoků na Polsko jako celek.

Film, který vznikl s podporou českého Státního fondu kinematografie a v koprodukci s Českou televizí, však podle serveru tokfm.pl nemá být politickou obžalobou současné polské vlády.

Spíš míří na svědomí celého Západu, který si nedokáže poradit s individuálními dramaty uprchlíků.

Omluvte se a přispějte uprchlíkům

„Ztuhla nám v žilách krev, když jsme se dozvěděli, jak se prezident vyjádřil o svých spoluobčanech, kteří se přišli podívat na nejnovější film Agnieszky Hollandové,“ řekl šéf OMZRiK pro server tokfm.pl.

„Vždyť použil stejné výrazy, kterými za 2. světové války častovali Poláci kolaboranty navštěvující nacistické propagandistické filmy. To je nepřípustné,“ připomněl Dzulkowski.

„V žalobě chceme od prezidenta, aby se na serveru TVP omluvil těm, které svým vyjádřením ponížil, a zároveň zaplatil určitý finanční obnos na konto organizace pomáhající uprchlíkům v Polsku,“ dodal.

RECENZE: Hollandová se drásavé pravdy nebojí

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám