Hlavní obsah

Polský poslanec navrhl referendum o zastřelení premiéra Tuska

– Varšava
Právo, PM

Se silným argumentem proti interrupcím vystoupil na svém blogu dolnoslezský poslanec polské opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS) Artur Nicpoň. Napsal, že když se může mluvit o referendech o právu na umělé přerušení těhotenství, tedy o případném zabití nenarozených dětí, proč by nebylo možné hlasovat o usmrcení premiéra Donalda Tuska.

Foto: Kacper Pempel , Reuters

Polský premiér Donald Tusk

Článek

„Regionální poslanec PiS, který navrhuje, aby lidé sbírali podpisy pro referendum o zastřelení Tuska, je autorem nejednoho podobného provokativního vyjádření na adresu polského premiéra,“ napsal ve čtvrtek deník Gazeta Wyborcza.

Nicpoň na svém blogu také zveřejnil obrázek se šibenicí a smyčkou připravenou pro Tuska a další provokativní či vulgární vyobrazení o politicích vládní strany Občanská platforma (PO).

Šéf strany mu pozastavil členství

Nicpoňovy výroky vyvolaly nesouhlasnou reakci i uvnitř jeho strany. „Takové chování je ze strany našeho člena a poslance nepřípustné,“ řekl ve středu v Radiu Zet předseda PiS Jaroslaw Kaczyński. Dodal, že jakmile dorazí do stranického ústředí, podepíše rozhodnutí o pozastavení Nicpoňova členství. „Je to krok, který dostane stranický výbor, a ten o něm rychle rozhodne,“ zdůraznil Kaczyński.

„Blog Artura Nicponě byl ve středu zrušen,“ oznámil následně v TVN24 mluvčí PiS Adam Hofman. Nevyloučil ani vyloučení poslance ze strany, budou-li potvrzena všechna podezření.

Tusk: Je to důsledek radikální rétoriky

Podle premiéra Tuska je poslancovo chování důsledkem vyhrocené rétoriky předsedy Kaczyńského. „Neustálá prohlášení Jaroslawa Kaczyńského o atentátech a zločinech mají za následek takové věci, jako je blog politika PiS s návrhem referenda o mém zastřelení,“ uvedl. Kaczyński by podle něj měl odvolat svoje radikální výroky, jinak hrozí, že v Polsku dojde k tragédii.

Kaczyński stále tvrdí, že letecká nehoda u Smolenska, při níž předloni v dubnu zahynul jeho bratr a tehdejší prezident Lech Kaczyński a dalších 95 čelných představitelů státu, byla atentátem, v němž měla prsty Tuskova vláda.

Reklama

Výběr článků

Načítám