Hlavní obsah

Polsko zavede pro vězně elektronické náramky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

V Polsku v září zavedou pro vězně, kteří spáchali méně závažné zločiny, elektronické náramky, takže nebudou muset být ve věznici, ale odpykají si trest doma. Náramek budou mít na noze a úřadům umožní sledovat, zda zůstávají na určeném místě. Pokud by si ho chtěli sundat, spustí se alarm.

Foto: Profimedia.cz

Polské věznice jsou přeplněné.

Článek

Do systému elektronického sledování budou zařazeni vězni, kteří byli odsouzeni na méně než šest měsíců, a vězni odsouzení nejvýše na rok, jimž do vypršení trestu již nezbývá více než šest měsíců. Přednost dostanou lidé starší, nemocní a ti, kteří se starají o malé děti.

Šanci nemají recidivisté. Ředitel vězeňské služby Pawel Nasilkowski si od elektronického náramku, který se nosí na noze nad kotníkem, slibuje, že vězni si trest budou moci odbýt v podmínkách, které jim umožní chodit do práce a nevyřadí je ze společenského života. Důvodem ale jsou také úspory.

V Polsku je v současnosti za mřížemi asi 85 000 lidí, což je o tři procenta více, než je kapacita věznic. Péče o jednoho vězně daňové poplatníky vyjde měsíčně na více než 2000 zlotých (asi 12 280 korun). Do roku 2011 by si trest doma místo ve vězení mohlo odpykávat 7500 odsouzených.

Elektronické náramky
K elektronickému sledování stačí vysílač v podobě "náramku", který vězeň nosí na sobě, monitorovací zařízení napojené na telefon a umístěné v bytě odsouzeného a počítač, přijímající informace z monitorovacího zařízení. Všechny pokusy náramek sundat nebo zničit vyvolají alarm v monitorovacím centru.
České ministerstvo vnitra zavedení elektronických "náramků" pro vězně kvůli nedostatku peněz v červnu odsunulo o na rok 2011. Tento systém už řadu let funguje například ve Spojených státech nebo v Británii.

Reklama

Výběr článků

Načítám