Hlavní obsah

Polsko si stěžuje Evropské komisi na německý odpad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polsko podalo stížnost na Německo u Evropské komise kvůli tunám německého odpadu, zčásti údajně toxického, dovezeného a uskladněného na nepovolených skládkách po celém Polsku.

Foto: Profimedia.cz

Hořící ilegální skládka. Ilustrační foto

Článek

Ministryně životního prostředí Anna Moskwová podle stanice TVN 24 uvedla, že do Polska bylo z Německa nelegálně dovezeno 35 tisíc tun odpadu uskladněného na sedmi skládkách. Varšava si podle ministryně mnohokrát stěžovala svému západnímu sousedovi, jak na úrovni jednotlivých zemí, tak na spolkové úrovni a vyzvala „velmi zelenou německou vládu“, aby si vzala zpět „německé smetí, které je nelegálně na polském území“.

Stížnost k EK je podle Moskwové prvním krokem k žalobě u Soudního dvora EU. „Polský daňový poplatník nemůže platit za německé smetí,“ dodala na tiskové konferenci.

Foto: Profimedia.cz

Polská ministryně životního prostředí Anna Moskwová (vpravo) během červnového jednání se svou německou kolegyní Steffi Lemkeovou v polských Slubicích

V Německu ministerstvo životního prostředí podle serveru Yahoo finance uvedlo, že stížnost neobdrželo a nemůže se k ní podstatně vyjádřit. Mluvčí Christopher Stolzenberg řekl, že obecně německá vláda se znepokojením vnímá nelegální vývoz odpadu a chce zpřísnit pravidla EU v tomto směru.

Stolzenberg řekl, že v Německu jsou za uplatňování zákona – tedy i vyšetřování, sledování a nařizování vrácení nelegálního vývozu – zodpovědné spíše vlády spolkových zemí než spolková vláda. Berlín se podle něj snaží pomáhat „neformálně“, kde může.

V řece Odře hynou ryby

Domácí

Zahraniční odpad skladovaný v Polsku je problémem už léta, hovoří se o „odpadové mafii“. Polské firmy uzavírají smlouvy se zahraničními firmami na zneškodnění odpadu, ale leckdy jej prostě vysypou na nelegální skládky, a nakonec ho spálí, aby se uvolnilo místo pro další odpad.

Požáry toxického odpadu vyvolaly v poslední době znepokojení veřejnosti. Polský trestní zákoník hrozí až deseti lety vězení za nelegální dovoz a skladování odpadu, který může být toxický.

Polský soud zrušil rozhodnutí, které pozastavilo povolení k těžbě v dole Turów

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám