Hlavní obsah

Polsko se stává skládkou Evropy

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Pochybní podnikatelé ve spojení s organizovanými zločineckými skupinami zasypávají Polsko ve velkém odpadem přiváženým ze zahraničí a postupně z něj dělají smetiště Evropy. Velmi liberální ekologické předpisy, podvody, porušování platných zákonů i nedostatečná kontrola jim přinášejí obrovské zisky. Pozadí tohoto špinavého byznysu odhalila nyní v investigativní reportáži televizní stanice TVN.

Foto: Profimedia.cz

Skládka v Polsku z ptačí perspektivy. Ilustrační foto

Článek

„Problém je v tom, že každá, i ta nejmenší polská firma dostává souhlas na zpracování jakéhokoliv množství odpadu. Stačí, když se prokáže ohrazeným prostorem, kde ho může skladovat, a ještě dostává od státu nemalé dotace,“ podotkl Grzegorz Wielgosinski z Polytechnické univerzity v Lodži.

Dodal, že nejméně dvě firmy, jedna v Poznani a druhá v Berlíně, byly za tímto účelem založeny na bezdomovce, jehož před registrací společností podvodníci oblékli do slušivého saka.

Proti rozšíření dolu Turów u česko-polských hranic protestovaly stovky lidí

Zahraniční

V obci Sarbia ve Velkopolském vojvodství pak zakrátko vznikly skládky, na které za pár měsíců přivezli z Německa zhruba 500 kamionů odpadu. Fiktivní vlastník firmy úřadům v Sarbii tvrdil, že odpad, ve kterém bylo značné množství plastů, bude zpracovávat v jisté firmě v Osvětimi.

Odpad vozí až z Afriky a Austrálie
Polsko ročně přiváží z ciziny na 750 tisíc tun odpadu.
Kromě Evropy pochází i z Afriky či Austrálie.
Systém kontroly odpadového hospodářství podle kritiků selhává.

Pozdější policejní vyšetřování ukázalo, že tamní výrobní kapacity byly maximálně jeden kamion týdně. Ve skutečnosti tam přitom žádný nikdy nedorazil a neroztříděný odpad je dodnes v Sarbii, kde znečišťuje nejen ovzduší, ale i spodní vody. Případ vyšetřuje obvodní prokuratura v Tranově a její mluvčí Marcin Michalowski TVN řekl, že jedenáct podezřelých v průběhu tří měsíců vydělalo na dovozu nedovolených odpadů přes milion zlotých (přes šest mil. korun).

Ze zázraku nebylo nic

Podstatně komplikovanější situace je za městem Zgierz v Lodžském vojvodství, kde se nachází „největší smetiště odpadů z celé Evropy“, jak to popsali reportéři TVN.

Hrozí nepředstavitelná katastrofa, varují Polsko kvůli toxické skládce na dně Baltu

Evropa

Jedna podvodná společnost tam ze šesti evropských zemí, především Itálie, Německa a Británie, přivezla 24 tisíc tun hlavně nebezpečného plastového odpadu. Ten se do Polska dostával tak, že jeho dovozci zfalšovali kód na jeho jednotlivých rolích, a „udělali“ tak z toxického odpadu netoxický, čímž úmyslně podvedli kontrolory.

„Tento, ale i desetitisíce tun dalšího přivezeného odpadu měly být navíc zpracovány zázračnými technologiemi údajně vytvářenými v Lodži, na něž čekal celý svět, ale nakonec z nich nic nebylo,“ zjistili reportéři.

Zároveň dodali, že jedinou „metodou“, jak se zbavovali odpadu a vytvářeli prostor pro dovoz dalšího, bylo jeho pravidelné likvidování desítkami úmyslně založených požárů, ke kterým docházelo pravidelně v noci a beze svědků. Vůbec přitom nejde o ojedinělé případy. Podobné nepravosti se udály například na skládkách v Klopotowie na Dolním Slezsku, v Gliwicích, Bogumilově u Belchatówa a desítkách dalších.

Výnosnější než drogy

„V Polsku je několik legálních a zhruba 120 nelegálních skládek odpadu. Zisky těch, kteří ho převážejí do země, překračují příjmy obchodníků s drogami. Za zničené životní prostředí jim však v Polsku hrozí obvykle pouze podmíněné tresty vězení a pokuty ve výši 25 tisíc zlotých (150 tisíc Kč),“ podotkla TVN.

„Celý systém likvidace a zpracování odpadu v Polsku je fiktivní, ale hory přivezeného odpadu a problémy s tím spojené jsou reálné a obrovské,“ shrnul neutěšenou situaci Wielgosinski.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám