Hlavní obsah

Polsko prodlužuje kontroly na hranicích se Slovenskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do 1. února 2024 prodlužuje Polsko dočasné kontroly na hranici se Slovenskem. Píše o tom na svém webu polská pohraniční stráž, podle níž je cílem hraničních kontrol zabránit nelegální migraci z takzvané balkánské trasy.

Foto: Profimedia.cz

Vozidlo polské pohraniční stráže. Ilustrační foto

Článek

Slovensko je podle polského deníku Gazeta Prawna pro migranty pocházející hlavně z Blízkého východu a Afghánistánu tranzitní zemí na cestě do západní Evropy, především Německa. Do Evropské unie se tito migranti dostávají tak, že překročí srbsko-maďarské hranice.

Gazeta Prawna v souvislosti s posledním prodloužením kontrol píše, že pohraniční stráž letos zadržela u hranice se Slovenskem 2078 cizinců za nelegální překročení hranice. Za stejné období o rok dříve to bylo 61 lidí a v roce 2021 pak 22 osob, píše deník s odkazem na mluvčí pohraniční stráže, podle níž tito lidé mířili do Německa.

Srbsko posílilo ostrahu hranic s Maďarskem, trasy ilegálních migrantů se mohou změnit

Evropa

Od zavedení dočasných hraničních kontrol na hranicích se Slovenskem – tedy od 4. října letošního roku – zkontrolovala polská pohraniční stráž podle deníku přes milion lidí a více než 450 000 vozidel.

Kontroly na hranicích se Slovenskem letos zavedly kromě Polska také Česko a Rakousko. Samotné Slovensko je uplatňuje na hranici s Maďarskem. Podobná opatření na svých hranicích se sousedními zeměmi zavedly i další státy včetně Německa na hranicích s Českem.

Německo prodloužilo kontroly s Českem, Polskem a Švýcarskem o tři měsíce

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám