Hlavní obsah

Německo prodloužilo kontroly s Českem, Polskem a Švýcarskem o tři měsíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo prodloužilo hraniční kontroly s Českem, Polskem a Švýcarskem o tři měsíce, do 15. března. V pátek to oznámila spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Policejní kontroly na polsko-německé hranici nedaleko obce Sieniawka, která se nachází blízko trojmezí Německo-Česko-Polsko.

Článek

Kontroly, které ve snaze zastavit nelegální migraci zavedla v polovině října, označila za fungující, neboť policie při nich od té doby zadržela zhruba 340 pašeráků lidí. Německo rovněž už od roku 2015 provádí hraniční kontroly na hranicích s Rakouskem

Hranici s Českem střeží také Rakousko, které chce v ostraze pokračovat do 16. února 2024.

„Dnes jsem rozhodla pokračovat v dočasných kontrolách na našich hranicích s Polskem, Českem a Švýcarskem po tři další měsíce až do poloviny března 2024,“ řekla Faeserová.

„Spolková policie tak může nadále pružně provádět celou paletu stacionárních i mobilních policejních opatření,“ uvedla.

Pátek je posledním dnem předchozího prodloužení kontrol, které Faeserová oznámila 4. prosince.

Ministryně dosud kontroly prodlužovala o deset, případně o dvacet dní. Takový postup kritizoval mimo jiné saský ministr vnitra Armin Schuster, který před týdnem vyzval k půlročnímu prodloužení.

Krátce poté Faeserová na okraj jednání se zemskými ministry vnitra řekla, že po 15. prosinci prodlouží ostrahu pomezí nejméně o dva měsíce. Nakonec se rozhodla pro tři měsíce.

Podle mluvčího ministerstva vnitra Mehmeta Aty Německo od zavedení kontrol do 10. prosince na hranici s Českem zaznamenalo 2950 případů nelegálního vstupu, na hranici s Polskem 3500 a se Švýcarskem 3450.

Ministryně vnitra pak upřesnila, že počet nelegálních vstupů do Německa v listopadu poklesl oproti říjnu o více než 60 procent na asi 7300 případů. V říjnu jich bylo přes 20 tisíc.

Kontroly nejsou plošné po celé délce německých hranic, ale pouze na vybraných místech. V případě pomezí s Českem hlídkuje německá policie mimo jiné na dálnici mezi Prahou a Drážďany.

Německo říká ne migraci a pašerákům. Prodlouží kontroly na hranicích s Českem, Polskem a Švýcarskem

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám