Hlavní obsah

Polsko obviňuje Bělorusy, že speciálním nářadím ničí plot na hranicích

Polská hraniční stráž obviňuje běloruské bezpečnostní složky, že ničí plot, který Poláci postavili na hranici s cílem zabránit ilegální migraci z Běloruska. Mluvčí Polské hraniční stráže Anna Michalská řekla, že se změnila strategie, jakou Bělorusové používají.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Bariéra z ostnatého drátu na polsko-běloruské hranici

Článek

„Z výpovědí migrantů zadržených na polské straně vyplývá, že zástupci běloruských bezpečnostních složek nejen přivážejí migranty k hranici, ale snaží se také kvůli nim ničit její zabezpečení,“ řekla Michalská.

Polsko nedávno dokončilo stavbu pětimetrového plotu s žiletkovým drátem podél části hranice, kterým zareagovalo na migrační krizi z loňského roku. Tehdy se tisíce lidí z krizových oblastí, jako je Blízký východ nebo Afghánistán, snažily dostat přes Bělorusko do Evropské unie. Polsko i EU obviňují režim běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že uprchlíky využívá v hybridní válce proti sedmadvacítce.

Polsko dokončilo hraniční zeď s Běloruskem

Evropa

Podle Michalské migranti vypověděli, že jim běloruští pohraničníci nařídili, aby se ukryli v křoví, a sami pomocí úhlových brusek, sekáčů a dalšího nářadí hraniční plot ničili. Průchody pak Bělorusové posílají do Polska skupinky po dvou až pěti lidech, jen v bažinatém krajinu jde o větší skupiny, uvedla Michalská. Dodala, že v současnosti se hranici snaží ilegálně přejít okolo 80 lidí denně, dříve to býval za jediný den i desetinásobek.

Bělorusko provádí prověrku připravenosti svých vojsk u ukrajinských hranic

Evropa

Kromě pětimetrového plotu, který se táhne podél hranice v délce 187 kilometrů, na 202 kilometrech vzniká elektronická bariéra, jejíž součástí budou kamery pro sledování pohybu na hranici nebo kamery s termovizí. Polsko oba typy zabezpečení vyjdou na 1,6 miliardy zlotých (8,3 miliardy korun). Polsko sdílí s Běloruskem 418 kilometrů dlouhou hranici.

Reklama

Výběr článků

Načítám