Hlavní obsah

Polsko již vlastní záznamy z černých skříněk prezidentského letounu

Právo, Novinky, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský vicepremiér Sergej Ivanov a polský ministr vnitra Jerzy Miller v pondělí v Moskvě podepsali memorandum o odevzdání záznamů z černých skříněk z letounu Tu-154 Polsku. V letadle 10. dubna zahynul polský prezident Lech Kaczyński. Předání záznamů předcházela jednání o tom, zda je správné jejich obsah zveřejnit před ukončením vyšetřování neštěstí.

Článek

Některá ruská a polská média tvrdila, že memorandum obsahuje zákaz publikace dat ze skříněk. Podle Gazety Wyborczy se však o žádný zákaz nejedná ačkoli před podpisem memoranda ruská strana požadovala, aby se datové záznamy nezveřejňovaly, dokud vyšetřování havárie polského prezidentského speciálu nebude ukončeno a nebude vyhotovena závěrečná zpráva.

Podle Millera však souhlas Ruska nebyl nutný. „Souhlas ruské strany se zveřejněním těchto materiálů není zapotřebí, neboť kopie záznamů černých skříněk jsou již polským vlastnictvím,“ vysvětlil Miller a dodal, že rozhodnutí, co všechno bude zveřejněno, bude přijato v nejbližších dnech.

Mluvčí polské vlády Pawel Graś v pondělí ještě před podpisem memoranda oznámil, že se jako první se záznamy z černých skříněk seznámí polská Národní bezpečnostní rada a poté budou přijaty další kroky.

„Situace v Polsku, množství spekulací, dohadů a mýtů, jejichž limit značně narostl, je nakloněna variantě, aby byl záznam z černých skříněk zveřejněn celý,“ řekl Graś.

Při havárii polského speciálu u Smolenska zahynulo 96 osob včetně polského prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho manželky Marie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám