Hlavní obsah

Jaruzelski je vzdáleným příbuzným Komorowského i Kaczyńského

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Bývalý nejvyšší představitel Polska generál Wojciech Jaruzelski je ve vzdáleném příbuzenského vztahu s dvěma nynějšími kandidáty na polského prezidenta Bronislawem Komorowským i Jaroslavem Kaczyńským. Ve volbách ale nepodpoří žádného z nich, nýbrž kandidáta levice Grzegorze Napieralského.

Foto: Kacper Pempel , Reuters

Wojciech Jaruzelski

Článek

S Komorowskim je bývalý komunistický předák spojen rodinným řetězcem skládajícím se z 18 osob. Genealogové zjistili, že jeho děda, rovněž Wojciech, měl bratra Josefa, jehož vnukem byl známý herec Zbygniew Cybulski. Jeho žena Elžbieta byla sestřenicí Jacka Kuhna, jehož žena Joanna je sestřenicí Bronislava Komorowského.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Předseda polského Sejmu Bronislaw Komorowski

Vazba rodiny Jaruzelského s Jaroslavem Kaczyńským je ještě složitější - tvoří ji 23 lidí. Příbuzenská větev se odvíjí od matky Wojciecha Jaruzelského Wandy. Pojítko vede k Jadwize Kaczyńské, matce Kaczyńského.

Foto: Profimedia.cz

Tento snímek ze summitu G 8 Nicolase Sarkozyho nepotěšil (první zprava, dále stojí Dmitrij Medvěděv a Barack Obama), takže si na další společné foto nechal přistavit stupínek.

Sedmaosmdesátiletý generál Jaruzelski už oznámil, že v prvním kole prezidentských voleb, které se budou konat 20. června, odevzdá hlas 37letému kandidátovi levice Napieralskému. V průzkumech je favorizován předseda parlamentu a prozatímní prezident Komorowski, Kaczyński se na něj mírně dotahuje. [celá zpráva]

Předčasné volby se konají kvůli tragické smrti prezidenta Lecha Kaczyńského, který s desítkami dalších osobností zahynul 10. dubna při letecké nehodě u Smolenska.

Reklama

Výběr článků

Načítám