Hlavní obsah

Polsko dostalo od EU miliardy. Byly zmrazené kvůli předchozí vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Polsko obdrželo pět miliard eur (zhruba 123 miliard korun) na obnovu z unijních podpůrných fondů. Informovala o tom ve čtvrtek na síti X polská ministryně pro rozvojové fondy a regionální politiku Katarzyna Pelczyńská-Nalenczová.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Předseda nové polské vlády Donald Tusk

Článek

Agentura PAP podotkla, že EU finance pro Národní plán obnovy určené Varšavě zmrazila za předchozí polské vlády národněkonzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) kvůli sporům o právní stát.

„S radostí oznamuji, že pět miliard eur bylo právě převedeno na Polsko z programu REPowerEU… Jsou to peníze na levnou energii pro polské občany,“ napsala Pelczyńská-Nalenczová s odkazem na projekt, který je součástí Národního plánu obnovy.

Ten vznikl jako nástroj ke zmírnění dopadů pandemie covidu-19 a znovunastartování ekonomiky s využitím evropských peněz.

Polský ministr kultury oznámil likvidaci veřejnoprávních médií

Evropa

Polsko má z Národního plánu obnovy získat 59,82 miliardy eur, z toho 25,3 miliardy ve formě dotací a 34,5 miliardy formou zvýhodněných půjček, poznamenal server Onet a stanice TVN 24.

V polovině prosince se ujal vlády nový proevropský kabinet vedený premiérem Donaldem Tuskem, který chce vztahy s Bruselem zlepšit a slíbil také obnovení právního státu.

Tusk v polovině prosince po setkání s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou informoval o tom, že EU pošle letos Polsku prvních pět miliard eur.

Při oznamování prvního transferu, který se týká unijního programu na pomoc při energetickém přechodu z fosilních paliv na bezemisní zdroje a který není podmiňován dodržováním zásad právního státu, šéfka unijní exekutivy uvedla, že další peníze budou následovat poté, co Polsko obnoví nezávislé soudnictví.

Poláci už Kaczyńského v politice nechtějí

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám