Hlavní obsah

Polskem otřásl případ brutálního týrání mentálně postižených dívek jeptiškami

Varšava

Utrpení 47 mentálně postižených dětí, hlavně dívek, v Domově sociálních služeb v Jordanowě v Malopolském vojvodství, otřáslo celým Polskem. V zařízení, které dříve vedly řádové sestry a které spadá pod krakovský vojvodský úřad, personál podle polských médií duševně nemocné děti denně bil, týral a ponižoval.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na případ upozornily reportéry portálu wp.pl tři terapeutky, Wanda, Monika a Ola, které při stážích na různých místech zjistily, že „to není dům pomoci, ale dům hrůzy“, přičemž poté následoval okamžitý vyhazov.

Vzhledem k tomu, že většina převážně těžce autistických dívek pochází ze sociálně vyčleněných rodin a jejich příbuzní se o ně dlouhodobě nestarají, neměly jeptišky obavy, že by se násilí dostalo na veřejnost.

„Pokud dívka nechce poslouchat a je příliš neklidná, nemůžete ji k sobě přivinout, jako to děláte vy, ale musíte jí vrazit pár facek, aby si to zapamatovala, ale tak, aby to ostatní neviděly,“ nabádala terapeutky ředitelka ústavu, řádová sestra Bronislawa.

Bití až do krve, zavírání do klece

„Dvě jeptišky, Alberta a Tereza, v tom vynikaly, avšak děti bila i ředitelka ústavu. Mlátily je hlava nehlava, často násadou od mopu, facky byly na denním pořádku, a také kopance, když padly na zem. Často skončily celé od krve,“ líčily terapeutky.

„Vstávej, ku...a. Jestli nepřestaneš, zabiju tě. Tvoje matka je prostitutka, porodila tě ve stáji,“ křičela sestra běžně na dívky.

„Jeden z trestů představovalo zavírání neposlušných dívek na 24 hodin do kovové klece. Během této doby je ani nepustily na toaletu. Jak vypadaly po takovém dni trestu, se nedá ani popsat,“ řekly terapeutky novinářům.

Reklama

Výběr článků

Načítám