Hlavní obsah

Polovina mladých Slováků zvažuje odchod do ciziny, především do Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Polovina studentů a absolventů vysokých škol na Slovensku zvažuje odchod ze země do zahraničí, a to hlavně do České republiky, kde dlouhodobě mnoho Slováků také studuje a pracuje. Vyplynulo to ze zveřejněných výsledků průzkumu bratislavského Institutu pro veřejné otázky (IVO). Jen menší část ze zmíněné skupiny mladých Slováků ale plánuje trvalé vystěhování do ciziny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Ty nejzávažnější důvody, které mladé Slováky vyhánějí ze země, jsou především nízká životní úroveň a nedostatečná nabídka pracovních příležitostí. Významným spouštěčem migrace jsou rovněž nefunkční státní a veřejné instituce,” uvedl analytik IVO Patrik Velšic.

Do zahraničí lákají Slováky mimo jiné lepší životní podmínky, dále možnost zdokonalit se v cizích jazycích, poznávání jiných zemí a možnosti vzdělávání v cizině.

Slovensko zavede očkovací loterii a odměny za přemluvení k vakcinaci

Evropa

O odchodu do zahraničí natrvalo uvažují hlavně studenti humanitních a technických věd, jakož i matematiky a informatiky. Opustit zemi plánuje také šestina studentů různých zdravotnických oborů.

Nejvíce, až 22 procent dotazovaných, by si při vystěhování ze Slovenska zvolilo Česko. Na dalších místech skončily Německo, Británie a Rakousko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám